228, 24760
Contact

Wilt u uw woning verhuren? Vermijd dan deze tien fouten

Wilt u uw woning verhuren

Misschien bent u als verhuurder al blij als u maandelijks netjes de huur overgeschreven krijgt. Maar rendeert uw verhuurde woning of appartement, uw investering dus, ook echt optimaal? Dit zijn volgens immokantoor Dewaele de tien fouten die u maar beter vermijdt, wilt u tot een maximaal rendement van uw vastgoed komen.

 

1. Geen correcte huurprijs vragen

Als u te veel huur vraagt, riskeert u leegstand. Een verlies dat al snel kan oplopen. Maar ook een te lage verhuurprijs heeft onmiddellijk effect op het rendement, waaraan u niet meteen iets kan doen eenmaal het pand is verhuurd. Hoeveel huur u het best vraagt, hangt af van de marktsituatie, de ligging, het comfort en de faciliteiten die de woning biedt.

 

2. Voor de eerste de beste huurder gaan

Als u een woning verhuurt, doet u dat niet aan de eerste de beste huurder, maar aan de beste kandidaat. Iemand waarvan u (zo) zeker (mogelijk) bent dat die elke maand kan betalen en het eigendom goed onderhoudt.

 

3. Kies uw huurder dus volgens de juiste criteria

Houd daarbij enkel rekening met objectieve kenmerken, zoals de solvabiliteit en kredietwaardigheid. De algemene regel daarbij is dat uw huurder netto driemaal zoveel inkomen moet verdienen dan de huurprijs. Let erop dat de informatie die de kandidaat-huurder voorlegt geloofwaardig is

 

4. Laat een goede plaatsbeschrijving opstellen

Als de huurder vertrekt, is de plaatsbeschrijving een onmisbare referentie om huurschade en sleet vast te stellen. U moet de plaatsbeschrijving dus voldoende gedetailleerd laten opmaken, met foto’s en tekst. Nadien ondertekenen beide partijen het document en betalen jullie elk de helft van de kosten.

 

5. Ga na of uw huurder een brandverzekering heeft

Raakt het gebouw tijdens de verhuring beschadigd door lekken, brand of storm, dan is uw huurder daarvoor aansprakelijk. En dus moet hij of zij een brandverzekering afsluiten. Voor het gebouw moet dat, voor de inboedel mag het.

Tip: Hier kunt u geheel vrijblijvend enkele offertes voor uw woningverzekering aanvragen

 

6. Volg de betaling van de huur goed op

Ontvangt u geen huur? Schiet dan al na de eerste maand in actie. Stuur een eerste herinnering, een tweede herinnering en uiteindelijk een ingebrekestelling. Op die manier kan u indien nodig zelfs naar de vrederechter trekken, om de huurovereenkomst te laten ontbinden. Blijkt uw huurder alsnog bereid om te betalen, bijvoorbeeld met een afbetalingsplan? Dan kan dat, maar zet het op papier, voor het geval uw huurder de beloftes toch niet nakomt.

 

7. Vergeet niet tijdig en juist te indexeren

Indexeren mag u één keer per jaar doen, op de verjaardag van het huurcontract. Of maximaal drie maanden met terugwerkende kracht tot de verjaardag, als u te laat indexeert.

 

8.Stel een jaarlijkse afrekening op

Vooral als u appartementen of in mede-eigendom verhuurt, is dit punt van belang. Als u bijvoorbeeld appartementen verhuurt, zijn er gemeenschappelijke kosten waarvan u en de huurder een deel betalen. Heel wat syndici bezorgen u dan een jaarlijkse afrekening, waarbij de gemeenschappelijke kosten al opgesplitst zijn. Reken het bedrag voor de huurder dan zeker door, tenzij er een forfait is afgesproken.

 

9. Onderhoud de woning

Hoe beter de staat van uw woning is, hoe meer huur u kan vragen. Bovendien kan de huurder de woningkwaliteit laten controleren, aan de hand van een conformiteitsonderzoek, als u uw woning onvoldoende onderhoudt.

 

10. Bespaar niet op een goede dossieropbouw

Als u investeert in vastgoed, wilt u het liefst een hoge opbrengst met zo weinig mogelijk kosten. Maar kleine investeringen kunnen soms heel veel opleveren. Denk hierbij aan wat u betaalt voor een sluitende huurovereenkomst, een kwalitatieve plaatsbeschrijving en een registratie van de huurovereenkomst, zodat de huurder niet vertrekken zonder opzeg of schadevergoeding. Het zijn relatief kleine kosten die uiteindelijk veel geld kunnen besparen.

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen