Vlaamse regering raakt niet aan woonbonus

De Vlaamse regering wenst de woningbouw en de vernieuwbouw fiscaal te blijven ondersteunen. De woonbonus bij lopende engagementen zal worden nagekomen, zegt Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij reageert zo op een aanbeveling van de Woonraad om de woonbonus fors af te zwakken. Anders wordt hij veel te duur voor de overheid.
De zogenaamde woonbonus is het bedrag dat men mag aftrekken bij een hypothecaire lening voor de enige eigen woning. De eerste tien jaar mag men per persoon tot 3010 euro aftrekken. Voor gezinnen met minstens 3 kinderen komt daar nog 80 euro bij. Nadien valt het bedrag terug tot 2260 euro. De woonbonus wordt bovendien afgetrokken tegen het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen valt met een bovengrens van 50% voor wie meer dan 37.330 euro euro verdient. De regering-Di Rupo had vorig jaar al geopperd om dit terug te brengen tot een uniforme belastingvermindering van 45%, iets wat vooral gezinnen met een belastbaar inkomen tot 20.370 euro ten goede zou komen. Zij betalen momenteel in hun hoogste schijf immers 40% of minder belastingen. Het voorstel werd echter in de koelkast gezet.
Intussen werd beslist om de woonfiscaliteit over te dragen van het federale België naar de gewesten. Voor Vlaanderen wordt dus de Vlaamse regering bevoegd. De Woonraad, die de Vlaamse regering adviseert bij het overhevelen van het woonbeleid naar het gewestelijke niveau, berekende dat de kosten van deze fiscale maatregel tegen 2024 zouden verdubbelen tot 2,9 miljard euro. Onbetaalbaar, zegt de Woonraad. Bovendien kunnen enkel kopers (ongeacht hun inkomen) naar de woonbonus grijpen, maar huurders vallen uit de boot.
Concreet pleit de Vlaamse Woonraad voor een drastische afbouw van het systeem met overgangsmaatregelen voor bestaande leningen. Zo zouden bijvoorbeeld contracten die de voorbije 2 jaar werden afgesloten nog maximum 3 jaar het maximale tarief mogen genieten.
De Vlaamse regering van haar zijde verzekerde ondertussen echter al dat wie momenteel een hypothecaire aftrek geniet, die niet zal verliezen bij de overheveling van de bevoegdheden naar de gewesten. De regering beloofde vorig jaar al niet te zullen raken aan de aftrek voor bestaande kredieten. Minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) bevestigde dat de regering niet zal terugkomen op gemaakte engagementen. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) beklemtonen dat de regering de “woningbouw en vernieuwbouw fiscaal wenst te blijven ondersteunen” en dat de Vlaamse regering op geen enkele wijze gebonden is aan het advies van de Vlaamse Woonraad. Hoe de regering dan wél zal omgaan met de nieuwe hypothecaire leningen, blijft momenteel nog maar de vraag.
- Drie manieren om uw kinderen te helpen bij de aankoop van een woning
- Hoe bekomt u het goedkoopst een woning met energielabel D: kopen of renoveren?
- Hoe kan ik mijn groepsverzekering gebruiken als ik wil lenen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.