Bankensector vreest nieuwe belasting op aangetrokken spaargeld
De Belgische bankensector vreest dat de Arizona-partijen de bankentaks willen verhogen met zowat 50%. Dat kan wegen op de toekomstige kredietverschaffing, heet het.
Waarover gaat het? De Belgische banken betalen net als de andere banken in Europa een bijdrage om de deposito’s van de spaarders te beschermen. Met die bijdragen wordt een fonds gecreëerd. Als een bank over de kop zou gaan, worden ze tot 100.000 euro per persoon schadeloos gesteld door dat fonds.
In de andere Europese landen moeten de banken bijdragen betalen tot er 0,5% of 0,8% van de gewaarborgde deposito’s “in de pot” zit. In België werd de grens op 1,8% gelegd. Bovendien belandt dit geld bij ons iet echt in een fonds, maar meteen in de staatskas, zodat het helpt om het gat in de begroting te dichten.
In 2025 zullen de Belgische banken het plafond van 1,8% hebben bereikt. Er zal dan 6,3 miljard euro “in de pot” zitten, waarmee de overheid eventuele problemen bij een bank kan opvangen.
Dat bereiken van het plafond heeft wel als gevolg dat bijkomende heffingen kunnen stilvallen. En dus ontstaat een groter gat in de begroting. Om dat weg te werken, zouden de Arizona-partijen volgens de bankenfederatie Febelfin eraan denken om de algemene bankentaks te verhogen van zowat 1 miljard euro tot 1,5 miljard euro. De tak is louter gebaseerd op de hoeveelheid deposito’s die de banken aanhouden.
“Die verhoging kan grote gevolgen hebben”, zegt Febelfin. “Met een bedrag van 500 miljoen euro aan extra kapitaal, kunnen de banken door hun hefboomeffect voor ongeveer 10 miljard euro bijkomend krediet verlenen aan gezinnen en bedrijven. De 10 miljard euro bijkomend krediet per jaar zullen nodig zijn om de Belgische “bijdrage” te ondersteunen aan de volgens het plan Draghi nodige 800 miljard euro jaarlijkse extra investeringen om onze Europese competitiviteit te ondersteunen.”
Febelfin roept de Arizona-coalitie dan ook op om grondig te reflecteren over de impact van deze begrotingsmaatregelen op de Belgische banksector en in het verlengde de hele Belgische economie.
- Kamer bespreekt verhoging roerende voorheffing op intresten uit spaarboekjes
- Wat u over het pensioensparen moet weten
- Tien misverstanden over feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en trouwen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.