282, 26188
Contact

Brengt sparen de komende tijd weer minder op?

Brengt sparen de komende tijd weer minder op

De eerste helft van 2024 steeg het totale spaarbedrag bij twaalf Belgische banken met 1,5%. Zit de spaarrekening stilaan weer in de lift? En blijft dat zo? Of wordt sparen straks opnieuw minder rendabel, aangezien de ECB haar rente verlaagt? En betekent dat dan dat u weer goedkoper leent voor een woning?

Inderdaad, de Belgen hebben weer iets meer geld op hun spaarrekening staan. Maar die toename moeten we meteen ook relativeren. In 2023 nam de inlage namelijk een stevige duik, onder meer door de succesvolle staatsbon. Begin juli 2024 stond er nog altijd 9% minder op alle Belgische spaarboekjes samen, vergeleken met juni 2023.

Waarom zetten we meer op onze spaarrekening?

Ongetwijfeld parkeerden de Belgen de eerste zes maanden van dit jaar meer centen op hun spaarrekening in afwachting van rendabelere alternatieven. De voorbije tijd pakten banken daar ook mee uit, in de hoop de 22 miljard euro terug te winnen die begin september vrijkwam als de succesvolle staatsbon van vorig jaar verviel. Zo verhoogden de banken geleidelijk de rente op hun spaarrekeningen, waardoor de interesse voor die spaarrekeningen toenam.

Alleen: hoelang houdt die interesse nog aan?

Om de inflatie te bestrijden, liet de ECB sinds de zomer van 2022 haar depositorente verschillende keren stijgen. De depositorente is de rente waartegen banken bij de ECB geld in bewaring geven. Op haar hoogste punt bedroeg de depositorente 4%.

Die oefening drong de inflatie stap voor stap terug richting haar normale niveau. En dus besloot de ECB in juni 2024 voor het eerst sinds lang de rente weer te verlagen, van 4 naar 3,75%. Om dan in september al een tweede keer de rente naar beneden te halen, naar 3,50%. De verwachting is dat er straks – mogelijk in december en daarna ook in de komende jaren – nog meer renteverlagingen volgen.

Dus daalt de spaarrente straks weer?

Hoogstwaarschijnlijk wel. Aangezien de miljarden van de staatsbon pas in september vrijkwamen, kondigden de banken toen nog geen verlaging van hun spaarrente aan. Dat zou hun kansen verkleind hebben om een deel van het vrijgekomen kapitaal binnen te halen. Maar dat de spaarrentes zullen dalen, is vrijwel zeker. Waarschijnlijk met een eerste aankondiging in de komende maanden. Sparen op een spaarrekening wordt dan opnieuw minder interessant.

Een lagere rente van de ECB voor de banken is wel goed nieuws wanneer u wilt lenen voor een woning. Hypotheekleningen worden dan goedkoper. Leent u vandaag al tegen een vaste rente? Dan wacht u best nog een tijd af, tot de rente op een dieptepunt staat, om dan uw krediet te herfinancieren tegen een voordeligere rente. Bent u vandaag nog op zoek naar een hypothecair krediet? Dan kan u nu voor een variabele rente kiezen, en zo de komende jaren van de rentedaling profiteren.

En wat met uw spaargeld?

Een deel van uw spaarcenten houdt u sowieso het best direct beschikbaar op een spaarrekening, ook als de spaarrente straks opnieuw afneemt. Die spaarbuffer dient om onverwachte kosten te dekken. Plaats het bedrag dan wel op een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie. Die blijft twaalf maanden geldig, zelfs als de bank sneller beslist de spaarrente te verlagen. Voor de rest van uw spaargeld zoekt u beter een alternatief dat meer kan opbrengen, zoals een termijnrekening of een belegging.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de rente die banken momenteel geven op spaarrekeningen

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen