282, 26113
Contact

Helft staatsbonkopers wil opnieuw instappen

Helft staatsbonkopers wil opnieuw instappen

 De helft van wie vorig jaar investeerde in de staatsbon, is van plan om dat in september opnieuw te doen. De andere helft heeft deze intentie niet. Wegens het verwachte lagere rendement zoeken ze een andere bestemming voor hun vrijkomende geld, leert een online bevraging bij 2.000 Belgen door iVox in opdracht van verzekeraar AG.

De spaarders waren tevreden over de staatsbon die vorig jaar werd gelanceerd. Ze gaven hem een score van 8,3% op 10. Factoren zoals een goed rendement (48%), de veiligheid van de investering (43%), het belastingvoordeel (35%) of het voorspelbaar rendement (35%) droegen daartoe bij.

Bij degenen die niet in de staatsbon investeerden, worden een gebrek aan voldoende financiële middelen (32%), geen interesse in beleggen (22%) en onvoldoende kennis over de risico's (14%) als de belangrijkste redenen genoemd. Vooral jongeren geven aan dat ze niet begrijpen hoe het proces werkt of er simpelweg niet van op de hoogte te zijn.

De helft (50,2%) van wie vorig jaar intekende op de staatsbon, blijkt er opnieuw voor te willen kiezen. Van die beleggers zegt de helft hetzelfde budget te willen investeren, 2 op 5 zou ditmaal minder investeren. 

De twijfel om al dan niet te hernieuwen, heeft vooral te maken met het verwachte rendement. Vorig jaar zorgde de verlaging van de roerende voorheffing van 30% naar 15% op de rente van de staasbon ervoor dat die extra aantrekkelijk werd. Voor de bon die dit jaar wordt uitgegeven, zal er geen verlaagde voorheffing zijn.  Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze vorig jaar niet in de staatsbon zouden hebben geïnvesteerd als die zonder de lagere roerende voorheffing.

Ruim een kwart (27,2%) van de staatsboninvesteerders is nog onbeslist. Van wie wel al een beslissing heeft genomen, geeft 27,8% aan het geld terug te willen parkeren op een spaarboekje. Een significant deel van het geld dat vrijkomt gaat richting termijnrekeningen (15,5%), beurs (12,1%), spaarverzekeringen (11,8%) enzovoort. 

Anderen kiezen voor investeringen in vastgoed of verbouwingen (8%). Daarnaast is het opmerkelijk dat vooral jongeren tot 34 jaar met het geld op vakantie willen gaan (18%). 

Lees ook:

Andere tips over kasbons en termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen