Nieuwe daling rente door ECB: dit zijn de gevolgen voor uw spaargeld
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rente nogmaals verlaagd. Ze hoopt op die manier de sputterende economische motor weer aan de praat te krijgen. De vraag is of u daar zelf wel bij vaart.
Door de depositorente te verlagen van -0,4 procent naar -0,5 procent, moeten banken almaar meer betalen om hun geld bij de ECB te parkeren. De centrale bank wil de financiële instellingen op die manier aanmoedigen om sneller kredieten te verstrekken. Die leningen voor bedrijven en particulieren zorgen voor extra investeringen die de economie ten goede moeten komen. Tegelijk pompt de ECB zelf extra geld in de economie via de aankoop van obligaties.
Effect 1: goedkope(re) (woon)kredieten
Experts gingen er al meermaals van uit dat we de bodemrentevoet voor woonkredieten hadden bereikt. De dossiers die kopers aan Spaargids.be bezorgen, blijven echter het tegendeel bewijzen, met als uitschieter een vaste rentevoet van 1,12% op een woonkrediet met een looptijd van twintig jaar. Tarieven van minder dan 1,40% lijken zelfs het nieuwe normaal.
Aangezien uittredend ECB-voorzitter Mario Draghi voor de eurozone ‘een zwakke economie van lange duur’ verwacht, met hete hangijzers als de brexit en de lage inflatie, lijkt het erop dat de ECB haar aanpak niet meteen zal bijstellen. U hoeft dus niet in allerijl uw woningofferte te ondertekenen om nog van de lage rentevoeten te profiteren.
Tegelijk is het weinig raadzaam om nog langer te wachten en te hopen op een volgende daling van de rentevoet. Rest natuurlijk nog de vraag of de beoogde nieuwe ECB-voorzitter Christine Lagarde de lijn van haar voorganger Mario Draghi doortrekt.
Tip: Bekijk hier de woonkredieten die andere kopers onderhandelden.
Effect 2: bodemintresten voor uw spaargeld
De spaarrekeningen van de meeste banken passen de wettelijke minimumrente van 0,11% toe. Onder meer Keytrade Bank en BNP Paribas Fortis hebben dat uitdijende lijstje onlangs uitgebreid. Wat voor de woonrente geldt, is hier eveneens van toepassing: een kentering zit er niet meteen aan te komen. Toch zijn er nog altijd spaarrekeningen die het een pak beter doen dan de minimumrente. Op basis van de vergelijkingstool van Spaargids.be stellen we vast dat Santander Consumer Bank een totaal rendement van 0,80% of meer biedt. Dat is ruim zeven maal meer dan het wettelijke minimum van 0,11%.
Tip: Ga hier na wie beter doet dan 0,11%
Effect 3: zoektocht naar alternatieven
Met spaarproducten op langere termijn strijkt u een hoger rendement op. Een termijnrekening met een looptijd van tien jaar is bij Izola Bank bijvoorbeeld goed voor een nettorente van 1,82%. Voorwaarde is uiteraard wel dat u uw centen tien jaar kunt missen.
Banken stellen hun klanten tegenwoordig ook vaak beleggingsfondsen voor. Ze bieden de mogelijkheid op een mooi rendement en spreiden het risico in vergelijking met klassieke aandelen. Al gelden ook hier de klassieke kleine lettertjes: resultaten uit het verleden bieden geen garantie op toekomstig succes. Zeker in woelige economische tijden behoort ook een negatief rendement tot de mogelijkheden.
Banken prijzen de beleggingsfondsen gretig aan, omdat ze er door middel van beheers- en instapkosten een mooi graantje van meepikken. Die knabbelen ook een deel van uw winst af.
- Intrest spaarboekjes vrijgesteld van belasting tot 1.050 euro
- Spaarrekening gaf dit jaar hoogste opbrengst sinds 2012
- Bankensector vreest nieuwe belasting op aangetrokken spaargeld
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.