282, 24806

Nog maximaal vier spaarrekeningen per bank

Nog maximaal vier spaarrekeningen per bank

Banken zullen voortaan nog maar vier verschillende spaarrekeningen met vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste schijf van 980 euro aan intresten mogen aanbieden in plaats van de huidige zes. Zo zullen ze minder in de verleiding komen nieuwe spaarrekeningen te lanceren, terwijl ze intussen op hun oude rekeningen met hoge inlages maar weinig intrest geven.

De maatregel maakt deel uit van een overeenkomst tussen de regering en de bankenfederatie Febelfin. Die kwam er na de hevige kritiek vanuit de politiek op de lage rentes die banken op hun spaarrekeningen boden.    

Er komt overigens niet alleen een beperking van het aantal spaarrekeningen per bank. De spaarrekeningen moeten voortaan ook worden opgedeeld in drie eenvoudige categorieën:

  • - Spaarrekeningen zonder voorwaarden (A),
  • - Spaarrekeningen met een bedragsvoorwaarde zoals een minimaal/ maximaal te sparen bedrag  of een maandelijks vast spaarbedrag (B)
  • - Spaarrekeningen die gebonden aan een bepaalde leeftijd, zoals bijvoorbeeld jongerenrekeningen (C)

Voorts moeten de banken hun klanten driemaandelijks een overzicht geven van de rente die ze de voorbije maanden kregen in procenten en euro’s.

Ook moet op de website van de bank alle informatie van de spaarrekeningen van de bank transparant worden vermeld. Daarbij moeten de banken ook verwijzen naar

  • - De spaarcalculator van de bank waarbij de spaarder in staat wordt gesteld na te gaan in hoeverre de getrouwheidspremie verworven is op de eigen spaarrekening;  
  • - De spaarsimulator van de FSMA, waarmee consumenten alle spaarrekeningen gemakkelijk kunnen vergelijken.
  • - De bankoverstapdienst, die de  consumenten alle noodzakelijke informatie geefft over hoe je eenvoudig van bank verandert.

Het protocol treedt in werking op 15 januari 2024. Vanaf dan komen er geen nieuwe spaarrekeningen meer bij die niet voldoen aan de voorwaarden van dit akkoord.

Uiterlijk vanaf 1 juli 2024 engageren banken zich tot zaken die zij trimestrieel aan hun spaarders zullen communiceren via hun bankapp en de rekeninguittreksels van de betrokken spaarrekeningen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.