Hoeveel zakgeld krijgen kinderen?
![Hoeveel zakgeld krijgen kinderen](/sparen/images/pocket-money.jpg)
Bijna de helft van de 10- en 11-jarigen krijgt zakgeld Bij 12- en 13-jarigen loopt dat al op tot 69% en bij 16- à 17-jarigen tot 83%. Nadien zwakt dat weer af, blijkt uit een bevraging van de bank Argenta.
Sommigen starten al heel vroeg met het geven van zakgeld. Zo ontvangt al 15% van de 2- en 3-jarigen ‘een pree’. Bij 4- en 5-jarigen stijgt dat tot 22%.
Op de jongste leeftijden is het zakgeld wel beperkt. Pas vanaf de middelbare school wordt het substantiëler. Op 14 jaar krijgen jongeren 10 euro per week, 16- en 17-jarigen ontvangen 15 euro per week en 18-plussers 20 euro per week. Het gaat telkens om een mediaanbedrag. Dat is de som die de middelste uit de rij krijgt. Het bedrag wordt daardoor niet vertekend door kinderen die behoorlijk veel ontvangen.
Bij 18-plussers is er wel een opmerkelijk verschil tussen studenten op kot en andere jongeren. Kotstudenten krijgen gemiddeld 28 euro per week, bij anderen is het beperkt tot gemiddeld 14 euro per week.
Het zakgeld is bij de meeste jongeren overigens vooral bedoeld voor kleine extraatjes en niet om te sparen. Tot 18 wordt het dan ook vooral besteed in de omgang met vrienden, aan eten tussendoor en aan kledij en schoenen. Nadien eist ook het uitgaansleven zijn plaats op.
Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer de ouders het zakgeld storten op de zichtrekening van de jongeren. Daar waar een 12-jarige nog in 60 % van de gevallen zijn zakgeld cash ontvangt, is dat bij 18-jarigen nog slechts20 %.
Jongeren onder 18 jaar betalen geven het geld niettemin meestal cash uit omdat ze cashbetalingen handig vinden of simpelweg uit gewoonte. Toch hebben al 62% van de jongeren vanaf 12 jaar een zichtrekening.
Op 16 jaar bankiert slechts 48% van de jongeren mobiel, meestal via app op de smartphone. Bij de 18-jarigen stijgt dit gevoelig naar 74%. Dit aantal is relatief laag in een maatschappij waarin consumenten overal en steeds meer mobiel of digitaal willen betalen en de meeste jongeren erg actief zijn op hun smartphone.
Sommige jongeren gebruiken ook andere digitale betaalmiddelen zoals wearables (bv. een ring of horloge met ingebouwde chip en antenne) om contactloos te betalen, al blijft dit aantal vrij beperkt.
621 ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar en 384 jongeren namen aan de bevragingen van Argenta deel.
- Hoe tevreden waren klanten van Argenta in 2024 over hun bank?
- Argenta verlaagt rente op zijn spaarrekeningen
- Argenta verlaagt rente op zijn spaarrekeningen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.