Nieuwe intrestberekening wordt nachtmerrie
De nieuwe berekeningswijze voor de intresten van spaarrekeningen bezorgt de bankiers nachtmerries. Vooral de 'proportionele verwerving van de getrouwheidspremie' ligt moeilijk, zegt topman Stephane Vermeiren van Rabobank.be.
De komende maanden worden de vernieuwingen geleidelijk ingevoerd. Een ervan is de uitbetaling van de getrouwheidspremie per kwartaal. Stras wordt die op 1 april, 1 juli, 1 oktober en 1 januari uitgekeerd. De spaarder zal dus niet meer moeten wachten tot het einde van het jaar om zijn premie op te strijken. Nu kon het zijn dat een storting die men bijvoorbeeld deed op 15 februari na precies twaalf maanden recht gaf op de getrouwheidspremie, maar dat die toch maar werd uitbetaald op 31 december. Aan die lange duurtijd is dus verholpen. De basisrente zelf blijft maar eenmaal per jaar betaalbaar, op het einde van het jaar.
Een andere maatregel zorgt voor meer hoofdbrekens bij de bankiers. Het gaat om de ‘proportionele verwerving van de getrouwheidspremie’. Het idee is nochtans nobel, stelt topman Stephane Vermeiren van Raobank.be. "Als spaarder zit u door de getrouwheidspremie nu enigszins ‘vastgeklonken’ aan een spaarrekening. Het verhindert u om over te stappen naar een meer interessante rekening. Want indien u dat doet, riskeert u de getrouwheidsperiode te onderbreken en de premie te verliezen. Met de nieuwe regeling hoeft dat niet meer. Stel dat de basisrente op uw rekening onverwachts daalt, dan krijgt u binnenkort de mogelijkheid om over te stappen naar een andere spaarrekening bij dezelfde bank (met een mogelijk interessantere rentevoet). En dat zonder uw opgebouwde – maar nog niet verworven – premie te verliezen. De renteverwervingsperiode wordt gewoon voortgezet. Althans tot 3 keer per klant." Vermeiren: "Ik bespaar u de details, maar de implementatie en programmatie van dit systeem is zo ingewikkeld dat zelfs bollebozen het zweet uitbreekt. De gemiddelde spaarder doet immers niet één storting van 10.000 euro. Hij verricht ettelijke stortingen en afhalingen. En daar komt straks de mogelijkheid bij om geld te versassen tussen rekeningen van dezelfde bank, zonder opgebouwde premies te verliezen. Om misbruik te beperken, zijn er weer extra regeltjes nodig (een minimaal bedrag, een maximaal aantal heen-en-weerstortingen, enzovoort). En ook nieuwe bepalingen om bij afhaling de klant zo weinig mogelijk te duperen. Rabobank.be vreest dat de kosten hiervan het nut vele malen zullen overtreffen, net zoals dat bij de ‘rijkentaks’ al het geval was."
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.