228, 24716

Hoe kan u als single nog een woning kopen?

Hoe kan u als single nog een woning kopen?

Ondertussen zijn ze al met 1,8 miljoen: het aantal Belgen dat alleen woont. Ze zijn goed voor bijna 36% van alle huishoudens in ons land. De vraag is dan ook almaar meer relevant: kan u als alleenstaande nog een woning kopen? En komt de overheid u op de een of andere manier tegemoet?

Het korte antwoord? Ja. Zelfs in tijden van hoge hypothecaire rentes. Want als u in februari 2022 voor een woning leende met een looptijd van 20 jaar, een vaste rente en minimaal 20% eigen inbreng, betaalde u slechts 1,01% rente. Sindsdien ging de rente voor woonkredieten stevig omhoog, naar liefst 3,52% vandaag.

Ook in 2022 gingen heel wat alleenstaande Belgen een woonlening aan. BNP Paribas Fortis kende dat jaar bijvoorbeeld 32% van al zijn woonkredieten aan alleenstaanden en eenoudergezinnen toe. Om maar te zeggen: het is mogelijk, ook als single, om een lening te krijgen voor een woning.

 

Hoe bekomt u een woonlening?

 Het belangrijkste criterium van een bank om u wel of niet een lening toe te kennen, blijft het antwoord op deze vraag: kan u het krediet over de afgesproken periode terugbetalen? Dat is voor een alleenstaande niet anders dan voor grotere gezinnen. Het probleem is alleen dat u alleen staat, en dus mogelijk kwetsbaarder bent.

Uiteindelijk kijkt de bank naar uw financiële situatie en kredietwaardigheid. Hoeveel bedraagt uw inkomen en hoe ziet uw totale financiële situatie eruit? Maar ook bijvoorbeeld: wat zijn uw vaste lasten? Hoe ziet uw kredietverleden eruit? En hebt u voldoende spaargeld voor de aankoopkosten (ongeveer 10% van de aankoopprijs) en uw eigen inbreng bij de aankoop (opnieuw 10%)?

Hoeveel de bank u uiteindelijk ter beschikking stelt, hangt af van de waarde van uw woning, uw eigen inbreng, en de verhouding tussen het gewenste kredietbedrag, de waarde van de woning en uw inkomen. Ook als alleenstaande spendeert u beter niet meer dan 30% van uw inkomen aan de aflossing van uw woonlening.

Hoe hoger uw inkomen, hoe soepeler de bank omgaat met dat laatste percentage. De kans is trouwens groot dat u als alleenstaande al meer kon sparen en dat u meer verdient, aangezien singles of eenoudergezinnen die een woning kopen meestal ouder zijn dan koppels die voor een eerste huis of appartement gaan. Tegelijk moet u als alleenstaande mogelijk ook meer kosten alleen dragen.

 

Hoe beschermt u zich het best?

Bent u een lening aangegaan om een woning te kopen? Werkt u al minstens 12 maanden? Dan kan u mogelijk de gratis verzekering gewaarborgd inkomen aangaan via de Vlaamse of Waalse overheid. De polis helpt uw lening terugbetalen wanneer u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt raakt.

Hoeveel u dan ontvangt? In Vlaanderen is dat maximaal 500 euro per maand. Of maximaal 600 euro, wanneer uw belastbaar inkomen als alleenstaande minder dan 51.840 euro bedraagt of minder dan 74.050 euro voor alleenstaanden met een persoon ten laste (te verhogen met 4.150 euro per extra persoon ten laste). In Wallonië betaalt de verzekeringsmaatschappij maximaal 9.000 euro per jaar terug, maximum drie jaar lang en gedurende eerste acht jaar van de lening.

 

Nieuwe partner

Wat als u een nieuwe liefde vindt en u het eigendom van uw woning met uw nieuwe partner wilt delen? Dan kan die zich inkopen. Uw geliefde moet dan wel langsgaan bij de notaris, om het mede-eigenaarschap te laten bekrachtigen. Uw kersverse partner kan mee instappen in de lening en die helpen afbetalen. Voor de bank is die situatie uiteraard beter. En voor uzelf natuurlijk ook.

 

TipVind nu de voordeligste woonlening voor u via onze vergelijker 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.