229, 24653
Contact

Contactloos betalen: dit zijn de mogelijkheden

Contactloos betalen

Voor de coronapandemie was het nog niet bij iedereen ingeburgerd, vandaag is het dé standaard. Liefst 4 op 5 Belgen betalen tegenwoordig contactloos en dat kan op verschillende manieren.

Voor de coronacrisis had maar 47% van de Belgen al eens contactloos met de kaart betaald. Vandaag deed al ruim 79% dit volgens de Digital Payments Barometer minstens eenmaal. En ruim driekwart voelt zich op zijn gemak bij contactloze kaartbetalingen, terwijl dat percentage voor COVID slechts 43% bedroeg.

Hét voordeel van contactloos betalen was tijdens de coronacrisis natuurlijk dat u ermee kon betalen zonder cash te moeten uitwisselen of de betaalterminal te moeten aanraken. Maar ook vandaag blijven we blijkbaar massaal contactloos betalen, omdat het nu eenmaal sneller en makkelijker gaat. U hoeft namelijk de pincode niet meer in te geven.

 

Is het ook veilig?

Zelfs als u vandaag geregeld contactloos betaalt, vroeg u het zich misschien al eens af: is dat wel veilig, zo betalen zonder pincode? Nu, in België kan u maximaal 50 euro in één keer contactloos betalen. Bovendien moet u bij de meeste banken één keer met de geheime code betalen na elke 100 euro aan contactloze betalingen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat iemand anders met uw bankkaart kan betalen, zonder uw pincode te kennen. Maar in principe kan u geen geld kwijtraken, zegt de consumentenorganisatieTestaankoop. Aangezien de bank u toelaat om te betalen zonder authenticatie, moet die het gehele bedrag vergoeden, als er na verlies of diefstal van uw kaart misbruik van is gemaakt.

 

Wist u dat het ook zo kan?

Contactloos betalen kan tegenwoordig met bijna alle bankkaarten in België, aan vrijwel alle betaalterminals, via zogenaamde NFC- of Near Field Communication-technologie. Daarnaast kan u ook contactloos betalen via uw smartphone en Google Pay (Android) of Apple Pay (iOS, iPhone). Hoe u dan betaalt, hangt van uw toestel af.

Hebt u een Android-smartphone? En wilt u tot 50 euro betalen? Houd dan uw smartphone even bij de betaalterminal en haal die uit de slaapstand. Vervolgens krijgt u een bevestiging van de betaling. Meer hoeft u niet te doen. Wilt u meer dan 50 euro betalen? Ook dan houdt u uw toestel even bij de betaalterminal, maar moet u uw telefoon ook ontgrendelen met uw pincode, digitale vingerafdruk … om de betaling te bevestigen.

Hebt u een iPhone? Dan dient u zich altijd te identificeren. Gebruikt u FaceID? Druk dan twee keer op de knop aan de zijkant van uw telefoon, bevestig de transactie met FaceID en houd het toestel dicht bij de betaalterminal. Gebruikt u TouchID? Leg dan uw vinger op de vingerafdruksensor terwijl u de iPhone dicht bij de betaalterminal houdt.

Verder kan u ook contactloos betalen via bepaalde smartwatches en allerlei passieve wearables, zoals ringen, armbandjes en sleutelhangers. KBC gaf onlangs te kennen dat slechts een zeer beperkte groep gebruikers contactloos via wearables betaalt, toch alleszins bij hen. Contactloze betalingen verlopen volgens de bank vooral via de kaart, smartphone en smartwatch. In die mate zelfs dat KBC zijn betaalmogelijkheid met passieve wearables half juni heeft stopgezet.

 

 

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen