De zichtrekening voor jongeren: dit zijn de mogelijkheden en beperkingen
Pas wanneer u achttien jaar bent, mag u zelf een zichtrekening openen. Wenst u toch eerder zo’n rekening op uw naam, dan moeten uw ouders of voogd die voor u openen. Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van een zichtrekening voor jongeren?
Zowat elke in België gevestigde bank biedt de mogelijkheid om een zichtrekening voor kinderen en jongeren te openen. Meestal gaat het om een gratis rekening. Van de 37 zichtrekeningen voor jongeren die Spaargids vergelijkt, rekent geen enkele een vergoeding aan voor een transactie.
Op uw naam of op naam van uw kind
Als ouder of voogd heeft u twee mogelijkheden als u van plan bent een rekening voor uw kind te openen. Ofwel opent u de rekening op naam van uw kind, ofwel op uw eigen naam.
Kiest u voor een rekening op uw naam, dan geeft u als ouder of voogd uw kind een volmacht. Het laat u toe zelf te bepalen wanneer u het geld op de rekening ter beschikking stelt voor uw kind. U kunt het geld op de rekening echter ook gebruiken voor eigen uitgaven.
Staat de rekening op naam van uw kind, dan zijn er meer beperkingen. Alle uitgaven die u als ouder doet, moeten dan in het belang van uw kind zijn. Is er twijfel of wenst u een grote som van die rekening halen, dan vraagt u best de toestemming van de vrederechter.
Tip: Vergelijk hier het aanbod aan zichtrekeningen voor jongeren
Bankkaart
Staat de rekening op naam van uw kind, dan kan uw zoon of dochter vanaf een bepaalde leeftijd de rekening checken en er verrichtingen mee doen. Vanaf diezelfde leeftijd kan uw kind een debetkaart aanvragen, daarmee betalen of via de app van de bank transacties uitvoeren. Wel moet u als ouder daarvoor de toestemming hebben gegeven. Doorgaans is die toestemming nodig vóór het kind achttien jaar is. In bepaalde gevallen kan een kind vanaf zestien jaar, binnen bepaalde limieten, zelf een kaart aanvragen, tenzij de ouders of voogd dat niet toelaten.
De leeftijd om verrichtingen te mogen doen, varieert van bank tot bank. Bij sommige banken is dat vanaf tien jaar (onder meer Argenta en ING), bij andere vanaf elf jaar (bijvoorbeeld KBC) en bij nog andere vanaf twaalf jaar (bijvoorbeeld BNP Paribas Fortis).
Als ouder of wettelijke vertegenwoordiger blijft u evenwel juridisch aansprakelijk. U bent volgens de wet de beheerder van de goederen van de minderjarige. Daarnaast stelt u uw minderjarige kind juridisch-technisch aan als uw lasthebber.
Afhaallimiet en onder nul gaan
Ouders kunnen zelf bepalen wat de afhaallimiet is van een zichtrekening voor jongeren als die op naam van het kind staat. Dat kan door een dag- en weeklimiet in te stellen. Soms legt de bank die beperkingen zelf op. Bij Belfius kunt u als min-17-jarige maximaal 100 euro per week afhalen. Uw kind kan niet zomaar onder nul gaan. Om in het rood te gaan, is een kredietopening op de zichtrekening vereist en dat kunnen minderjarigen niet aanvragen.
Ook een kredietkaart kunnen minderjarigen niet bekomen. Wel bieden bepaalde banken een alternatief aan voor de kredietkaart, zoals een prepaid Mastercard via KBC. Daarvoor betaalt u 1 euro per maand. Op eigen houtje kunnen minderjarigen geen domiciliëring verlenen of abonnementen afsluiten. Daarvoor moeten ouders of voogd groen licht geven.
Toezicht
Als ouder hebt u de mogelijkheid om van nabij het financiële gedrag van uw kind op te volgen. Dat kan via de bankapp of homebanking. In een oogwenk ziet u er het uitgavenpatroon van uw kind. Zo bent u er snel bij, mocht het nodig zijn in te grijpen.
- Wat kost de afhandeling van een nalatenschap bij de bank?
- Hoe past u het bedrag dat u kunt overschrijven aan?
- Financiële sector gebruikt artificiële intelligentie om phishing te onderscheppen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.