Hoogstens 100.000 Belgen betaalden rijkentaks
Wellicht hebben nog geen 100.000 Belgen de zogenaamde ‘rijkentaks’ betaald op hun roerend vermogen om uit het vizier van de fiscus te blijven. Bij de vier Belgische grootbanken gaat het om 1 tot 1,5% van de particuliere klanten. Dat blijkt uit een enquête van De Standaard.
De rijkentaks werd geïntroduceerd door de regering-Di Rupo en moet dienen als alternatief voor een echte vermogensbelasting. Voortaan moest de Belg al zijn roerende inkomsten vermelden in de belastingaangifte. Vervolgens kon de fiscus controleren of de limiet van 20.020 euro in 2012 overschreden werd. Indien dit het geval was, werd er naast de 21% roerende voorheffing een bijkomende heffing van 4% doorgevoerd. Wie liever anoniem wou blijven kon zijn bank vragen deze 4% al meteen af te houden van zijn roerende inkomsten: de ‘rijkentaks’.
Uit een rondvraag bij de vier grootbanken blijkt nu dat bij hen ruim 80.000 Belgen ervoor gekozen hebben deze fiscale anonimiteit te behouden. Bij BNP Paribas Fortis, ING en KBC ging het om maximaal 1% van hun particuliere klanten – bij Belfius op 1,5%. Private banken, die meer vermogende klanten aantrekken, lieten minder in hun kaarten zien. Bij Delta Lloyd zou het om 9% van de klanten gaan.Bij Bank Delen om de helft. Als alle banken worden meegerekend, komt de teller wellicht nog niet op 100.000 uit. Al bij al een magere oogst.
De rijkentaks behoort ondertussen overigens al tot het verleden. De maatregel bleek te omslachtig. De regering heeft besloten de roerende voorheffing op onder meer interesten voor iedereen vanaf 1 januari 2013 op te trekken tot 25%, met uitzondering van de spaarboekjes. Dit bedrag wordt automatisch ingehouden door de bank en is meteen bevrijdend. Er moet naderhand geen aangifte meer gebeuren.
En ook de aangifteplicht voor de roerende inkomsten van 2012 werd geschrapt voor wie niet aan het plafond komt. Het zal volstaan om in de belastingaangifte te vermelden dat de roerende inkomsten de limiet van 20.020 euro niet overschrijden.
- Ria blijft geld naar het buitenland verzenden vanuit de postkantoren
- Hoeveel cash bewaart u het best thuis, met een oorlog in de achtertuin?
- Onder nul gaan: wat zijn de regels en wat kost het?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.