Waar vindt u nog gratis rekeningen en kaarten? En hoeveel bespaart u dan?
Wilt u dit jaar minder uitgeven? Vele kleintjes maken één groot. Daarom zochten we voor u uit hoe u bespaart op de ogenschijnlijk kleine kosten voor zichtrekeningen en betaalkaarten. Waar vindt u nog gratis bankrekeningen en kaarten? En hoeveel bespaart u ermee?
Het openen, beheren en sluiten van een spaarrekening kost bij de meeste banken niets. Maar helemaal kosteloos zijn spaarrekeningen zeker niet altijd. Klassiek betaalt u bijvoorbeeld om rekeninguittreksels thuis te ontvangen. Vaak moet u ook een zichtrekening nemen en die kost u bijna altijd geld, zelfs als de bank beweert van niet. U betaalt dan bijvoorbeeld meer voor verrichtingen, of voor extra diensten die buiten het pakket vallen.
Zo kost de ‘gratis’ Basic-rekening van Crelan toch jaarlijks 66 euro. Aan dat bedrag komen we wanneer we uitgaan van het gemiddelde maandelijkse gebruik van een rekening in België. Dat gebruik omvat één geldopname aan eigen automaten van de bank, één opname aan andere automaten, 50 betalingen met de Bancontactkaart, 15 elektronische betalingen, drie domiciliëringen en één papieren overschrijving. Het maakt Basic de duurste ‘gratis’ zichtrekening voor niet-jongeren van dit moment.
Maar ook zichtrekeningen bij andere banken kosten meer dan het lijkt. De werkelijke kost van Argenta Green Pakket: bedraagt 18 euro per jaar. Essential bij Banx 12 euro per jaar.
Welke zichtrekeningen met kaarten kosten écht niets?
We gaan hierbij uit van één rekeninghouder met een gemiddelde gebruik per maand, zoals eerder aangehaald. Er bestaan zichtrekeningen die voor dat gemiddelde gebruik niets aanrekenen, maar de overgrote meerderheid ervan is enkel voor jongeren bestemd.
Als we de jongerenrekeningen buiten beschouwing laten, net als alle ‘gratis’ zichtrekeningen die uiteindelijk toch geld kosten, blijft er maar één rekening over: KeyPack van Keytrade Bank. U krijgt er een gratis Visa Classic-kredietkaart en Maestro-betaalkaart, mag kosteloos geld afhalen aan alle Bancontactautomaten in België en kan gratis betalen via Zoomit. U krijgt zelfs 5 eurocent per verrichting cadeau, tot 50 verrichtingen per maand. Bij het gemiddeld maandelijks gebruik betaalt u zo geen kosten bij de jaarlijkse eindafrekening, maar krijgt u net geld van de bank terug.
Tip: ontdek hoeveel u persoonlijk met de gratis zichtrekeningen bespaart
En wat als u alleen een gratis kredietkaart zoekt?
Een kredietkaart waarvoor u geen jaarlijkse bijdrage moet betalen, niet in een pakket met een zichtrekening? Ze bestaan zeker, maar helemaal gratis zijn ze niet. Het is te zeggen: er komen kosten bij kijken.
Binnen de eurozone betalen doet u met alle kredietkaarten gratis. Maar kosteloos geld afhalen kan alleen met Visa Classic, Gold, en Platinum van Keytrade Bank. Bij andere ‘gratis’ kredietkaarten betaalt u naargelang de kaart 1,50 tot 6,50 euro per geldopname in de eurozone.
Buiten de eurozone heeft geld afhalen altijd een prijskaartje: van 0,40% + 2 euro per opname bij de Visa Classic, Gold en Platinum van Keytrade Bank tot 6,50 euro per opname bij sommige andere banken. En dan nemen de banken ook nog een wisselkoerscommissie: van 1,40% bij Keytrade Bank tot 2,99% bij ecoPayz. Pas ook op met de kredietkaarten van Keytrade Bank: ze blijven maar gratis na het eerste jaar als u er minstens 12 verrichtingen mee doet. Anders betaalt u alsnog 24 euro voor de Visa Classic, 50 euro voor de Visa Gold en 150 euro voor de Visa Platinum.
Het hoeft misschien niet te verwonderen dat vele gratis kredietkaarten maar weinig verzekeringen bieden. Bij Visa Gold en Platinum van Keytrade Bank krijgt u een volledig pakket verzekeringen: reisannulatie, -ongevallen en -bijstand, vlucht- en bagagevertraging, en aankopen. Maar nogmaals: opgelet na het eerste jaar.
Tip: ontdek nu alle gratis kredietkaarten
- Kwart Belgen gefrusteerd over geldautomaten
- Wanneer komt de bankier in digitale tijden nog aan huis?
- Flitsbetalingen voortaan zonder extra kosten
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.