Een op de twintig gezinnen heeft lening voor bijkomend vastgoed
Zowat een op de twintig Belgische gezinnen heeft een hypothecair krediet uitstaan waarmee ze de aankoop van een bijkomend vastgoed bovenop de gezinswoning financierde. Dat blijkt uit een analyse van de Nationale Bank, die ze in haar Economisch Tijdschrift opnam.
Gezinnen die lenen voor een tweede of een derde vastgoed vinden we vooral terug bij de betere verdieners, met een referentiepersoon tussen 45 en 64 jaar oud. Zij hebben voldoende gespaard om zich deels of volledig een bijkomend vastgoed te kunnen veroorloven. Het kan voor deze gezinnen fiscaal interessant zijn om een woninglening af te sluiten voor opbrengstvastgoed, aangezien de kosten voor de lening in mindering kunnen worden gebracht van de inkomsten uit het vastgoed.
De betere verdieners blijven trouwens vaak ook langer aan het werk. Daarnaast hebben ze ook meermaals betekenisvolle extra inkomsten uit hun relatief grotere vermogen.
Het inkomen is overigens niet alleen bepalend voor de aankoop van opbrengstpanden, maar ook voor de eerste woning. Mensen met betere vooruitzichten zullen doorgaans al op jongere leeftijd een gezinswoning kunnen kopen en financieren. Daarbij gaan ze niet zozeer af op hun huidige inkomen, maar wel op de inschatting van hun inkomsten op langere termijn.
Meer dan zes op de tien gezinnen op jonge of middelbare leeftijd die tot de best verdienende 40% van de bevolking behoren, hebben dan ook een hypothecair krediet uitstaan.
Bij mensen die minder verdienen, wordt de aankoop van een woning vaker uitgesteld.
Gebaseerd op cijfers van 2014 heeft globaal 32 % van alle Belgische gezinnen een hypothecair krediet lopen voor de eigen woonst. Dat komt overeen met 45% van de gezinnen die huiseigenaar zijn.
Vooral jonge gezinnen (jonger dan 35 jaar) en die op middelbare leeftijd (van 35 tot 44 en van 45 tot 54 jaar) moeten nog een hypothecaire lening voor de eigen woning afbetalen. Zo heeft meer dan de helft van de gezinnen met een referentiepersoon onder de 55 jaar een dergelijk hypothecair krediet lopen. In de oudere leeftijdsgroepen (van 55 tot 64 jaar en 65 jaar of ouder) is dat minder dan een derde.
Lees ook:
Hoe haalt u voordeel uit een online woonkrediet?
Hoeveel risico loop ik op een hogere rente op mijn woonkrediet?
Nationale Bank: "Banken te laks bij toekennen van leningen"
- Vlaamse Woonwaarborg niet van start op 1 januari 2025
- Vivium biedt woonlening op veertig jaar aan
- Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.