228, 26223
Contact

Hoe koopt u in vijf stappen een tweede verblijf in Spanje?

U bekwam een erfenis of schenking en vraagt zich af of u daarmee een tweede verblijf kan kopen in Spanje? We bekijken de diverse stappen die u daarbij moet zetten.

1. Hoeveel kost een tweede verblijf in Spanje?

Aan de Costa Brava vindt u momenteel een nieuwbouwappartement met twee slaapkamers, twee badkamers en een terras van 17 m² voor 270.000 euro. Een landhuis aan de Costa Brava met zwembad op een omheind perceel van 3.166 m² kost 240.000 euro. Gemiddeld investeren eigenaars 340.000 euro in een tweede verblijf, ongeacht het land, concludeert KBC na een analyse van zijn kredietportefeuille.

2. Hoe sluit u een lening af?

Uit dezelfde analyse van KBC blijkt dat slechts een kwart van de kopers voor het hele aankoopbedrag van een tweede verblijf leende. Ze sloten er gemiddeld een krediet van 200.000 euro voor af, bijvoorbeeld een klassieke hypothecaire lening, met een hypotheek als waarborg en een maandelijkse aflossing. Voor een tweede verblijf mogen banken wel maar leningen voor maximaal 80% van de waarde van het pand toekennen.

3. In welk land leent u?

U kan in België lenen, maar de bank zal hoogstwaarschijnlijk niet bereid zijn een hypotheek te nemen op uw tweede verblijf in het buitenland, omdat die er de markt niet kent. U moet dus Belgisch vastgoed of andere waarborgen bieden, zoals een beleggingsportefeuille. In het buitenland lenen kan ook, maar banken zijn er vaak terughoudend als de klant in een ander EU-land woont of werkt.

4. Hoe optimaliseert u uw lening?

Om de aankoop van uw tweede verblijf te financieren, kan u ook voor een wederopname kiezen: terugbetaald kapitaal binnen een bestaande hypothecaire lening opnieuw opnemen. U moet dan geen nieuwe hypothecaire waarborg geven en niet naar de notaris trekken. De hypotheek- en notariskosten vallen dus weg. Dossierkosten betaalt u wel.

Tip: waarom zou u een wederopname doen?

5. Waarmee moet u rekening legaal en fiscaal rekening houden?

Als u een tweede verblijf in het buitenland aankoopt, moet u dat binnen de vier maanden melden bij de fiscus en daarna ook op uw volgende belastingaangifte invullen. U betaalt belasting op het kadastraal inkomen dat de fiscus aan het pand toekent. Verhuurt u het verblijf gemeubeld? Dan zijn ook de inkomsten daarvan aan te geven.

 Daarnaast zijn er allerlei fiscale en legale regels die u in Spanje moet volgen. Bij de aankoop betaalt u registratiebelasting op de aankoopprijs, met 10% btw bij nieuwbouw. Is de verkoper geen Spaanse inwoner? Dan moet u als koper 3% van de koopprijs doorstorten naar de Spaanse fiscus. Als eigenaar betaalt u ook een jaarlijkse lokale eigendomstaks en als niet-inwoner van Spanje betaalt u belasting op uw netto onroerend vermogen in Spanje. U betaalt ook belasting op de huur die u bruto eventueel ontvangt, verminderd met bepaalde kosten.

Verder moet u vooral weten dat u in Spanje niet verplicht een voorlopige verkoopovereenkomst moet tekenen. Vraagt de verkoper een voorschot? Dan kan dat vaak zonder dat u bij een notaris moet langsgaan. Om problemen bij een aankoop te voorkomen, laat u zich het best bijstaan door zowel een Spaanse notaris als advocaat.

6. Wat als u uw tweede verblijf wilt verhuren?

dat is iets wat veel Belgen doen, bijvoorbeeld via Airbnb of Booking.com. Het lijkt makkelijk, maar het vraagt tijd en energie, zeker sinds Spanje een aantal nieuwe regels introduceerde. Zo mag u nergens meer verhuren als de basisakte van uw verblijf een ‘economische activiteit’ verbiedt. Bovendien gelden er mogelijk lokaal allerlei bijkomende regels, bijvoorbeeld over de inrichting, met boetes als u ze niet volgt. Ook voor verhuur laat u zich dus beter bijstaan door een specialist.

 Tip: vind alvast de voordeligste hypotheeklening voor uw tweede verblijf

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen