228, 24679
Contact

Energielening overheid kan vol procent duurder worden

Energielening overheid kan vol procent duurder worden

 Wie in het Vlaamse Gewest een verbouwing overweegt om zijn woning energiezuiniger te maken, kan hiervoor tot eind 2026 ook bij de overheid een lening afsluiten. De rentevoet ervoor bedraagt momenteel 2,25%. Maar door de massale belangstelling moet u gemiddeld wel vier maanden wachten op een beslissing. Bij de huidige stand van zaken dreigt de rente voor nieuwe aanvragen vanaf 1 februari 2024 evenwel te stijgen naar zowat 3,25%.

De lening, die de overheid toekent en MijnVerbouwLening werd gedoopt, kan sinds 1 september 2022 worden aangevraagd bij de lokale energiehuizen.

Het gevraagde bedrag moet tussen 1.250 euro en 60.000 euro liggen. Voor sommige investeringen is er wel een lager plafond.

De lening moet over maximaal 25 jaar worden terugbetaald. Zolang de rente onder 3% lag, was ze gratis. Nu ze wel boven de 3% gestegen is, is er een korting van 3%. Sinds 1 februari 2023 bedraagt de effectief te betalen rente 2,25% (5,25% - 3% korting).

Het tarief van 2,25% blijft geldig tot eind januari 2024. Dan wordt een nieuw tarief bepaald voor nieuwe leningen. Het wordt dan berekend door de Euribor-rentevoet op 1 jaar van de maand december te nemen, die te verhogen tot het hogere veelvoud van 0,25% en er dan 2% bij te tellen. Vervolgens wordt de korting van 3% toegepast. Dat betekent dat de effectief toegepaste rente volgend jaar kan stijgen tot 3,25% indien de situatie van vandaag zich zou doorzetten tot het einde van het jaar. Op wie al een MijnVerbouwLening heeft lopen of heeft aangevraagd, heeft een wijziging in de rente evenwel geen impact.

 

Welke eigenaars komen ervoor in aanmerking?

. Alleenstaanden met een maximaal inkomen van 51.840 euro
. Alleenstaanden met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste met maximaal inkomen van 74.060 euro.
. Bij meer personen ten laste wordt dit bedrag met 4.160 euro per persoon verhoogd.
. De aanvrager moet gedomicilieerd zijn in het pand waarvoor de verbouwing wordt aangevraagd of er zich uiterlijk binnen de 36 maanden domiciliëren.
. Voor de renovatie van panden die via erfenis of schenking worden verkregen, is tot eind 2024 een domiciliëring niet vereist. Uw inkomen moet dan wel behoren tot de laagste of middelste inkomensgroep van Mijn VerbouwPremie.

 

Welke verhuurders komen in aanmerking?

. Ook wie verhuurt, kan de lening aanvragen, ongeacht zijn inkomen. De maximale huurprijs mag dan niet boven 900 euro liggen. In een aantal gemeenten wordt dat opgetrokken tot 1.000 euro.
. Na de werken mag de huurprijs niet hoger liggen dan het gemiddelde van de vork van de Huurschatter. Afhankelijk van de hoogte van de lening moet de verhuurder bovendien gedurende negen jaar bovendien een maandelijkse korting op de huurprijs geven van 20 euro (bij krediet tot 15.000 euro), 40 euro (bij krediet tot 30.000 euro), 60 euro (bij krediet tot 45.000 euro) of 80 euro (bij krediet tot 60.000 euro).
. Ook Verengingen van Mede-Eigenaars kunnen de lening aanvragen.

 

Uitgesloten gevallen

. Wie al een Energielening+ of een lening met rentesubsidie heeft afgesloten, komt niet meer in aanmerking voor MijnVerbouwLening.
. Wie sinds 1 januari 2023 een woning kocht met energielabel E of F komt gedurende tien jaar niet in aanmerking voor de MijnVerbouwLening. Een rentesubsidie aanvragen kan wel.
. Wie met wanbetalingen op de ‘zwarte lijst’ van de Centrale voor Krediet aan Particulieren staat, kan evenmin een MijnVerbouwLening krijgen.

 

Voorwaarden inzake woning

. De woning moet minstens 15 jaar oud zijn, tenzij voor investeringen in zonneboiler, (hybride) warmtepomp, warmtepompboiler, zonnepanelen. In die gevallen gelden soepelere criteria.
. Afbraak en heropbouw komen niet in aanmerking
. De lening moet worden aangegaan voor renovatiewerken, het vernieuwen van elektriciteit en sanitair en het plaatsen van warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, zonnepalen en in sommige gevallen een condensatieketel op gas.

Tip: U kunt hier het aanbod van de overheid vergelijken met dat van de banken

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen