228, 24361
Contact

Goedkopere lening voor energiezuinige woning

Goedkopere lening voor energiezuinige woning

Wie een lening afsluit voor de aankoop van een energiezuinige woning heeft een streepje voor. Diverse banken belonen dit immers met een extra korting op het krediettarief.

Na de hoge energieprijzen van de voorbije maanden moet niemand meer overtuigd worden van het belang van een energiezuinige woning. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de bewoners.

 

Directe korting

Diverse banken doen ook hun duit in het zakje en geven een korting aan wie voor de aankoop van een energiezuinige woning leent. Wie minder aan energie moet betalen, houdt immers meer geld over voor de afbetaling van zijn krediet, wat zich in een betere kredietwaardigheid vertaalt. Bovendien is het ook goed voor de statistieken van de bank. Zij moet de gegevens bijhouden van de Nationale Bank.

Bij onder meer BNP Paribas Fortis, Belfius en Argenta bedraagt de korting op het krediettarief 0,10% als de EPC-waarde van de woning niet hoger is dan 150 kWh/m²/jaar. Die waarde duidt op de energiezuinigheid van de woning. U vindt ze terug in de advertentie waarin het vastgoed wordt aangeboden.

Die 0,10% korting is meteen al een mooi voordeel. Wie 250.000 euro leent tegen een vaste rente op 20 jaar moet bij een rentevoet van 3,40% maandelijks 1.430,47 euro betalen. Na afloop zal hij dan naast zijn kapitaal ook 93.312 euro aan intresten hebben betaald. Wie de korting krijgt en maar 3,30% rente moet betalen, ziet zijn maandelijkse afkorting tot 1.418,13 euro terugvallen. Op het einde van de rit zal hij 90.351 euro aan intresten hebben opgehoest of 2.961 euro minder.

Tip: Simuleer hier hoeveel een korting van 0,10% in uw geval zou uitmaken

 

Latere investeringen

KBC heeft een iets ander voorstel. Bij die bank krijgt u een korting van 0,10% als u een EPC-certificaat met label A kunt voorleggen. Heeft u een certificaat met label B, dan bedraagt de korting nog 0,05%.

Maar hier heeft u wel de mogelijkheid om uw korting uit te breiden. Doet u een energie-investering, waardoor u in de eerste zeven jaar van de looptijd van de lening naar B of A zakt, dan kunt u vanaf dan extra korting aanvragen.

Tip: Kijk hier welke voorstellen kredietnemers de jongste maanden van hun bank kregen

 

Renovatiekrediet

Dit laatste voordeel kan worden gecombineerd met de voordelen van het renovatiekrediet, dat ondersteund wordt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Wie een woning koopt en die binnen de vijf jaar renoveert, waardoor die energiezuiniger wordt, kan op (een deel van) de lening een rentesubsidie krijgen.

Hoe energiezuiniger de woning gerenoveerd wordt, hoe groter de rentesubsidie is. Voor een huis met als oorspronkelijke energielabel E of F dat binnen de vijf jaar naar energieniveau D zakt, kunt u via het Vlaams renovatiekrediet 20.000 euro lenen met een rentesubsidie van 2,0%. Zakt u naar energieniveau C, dan kunt u 30.000 euro lenen met een rentesubsidie van 2,5%. Daalt u naar niveau B, dan wordt dat 45.000 euro met een rentesubsidie van 3,0% en bij niveau A 60.000 euro met een rentesubsidie van 3,50%.

Voor een appartement wordt dat respectievelijk 10.000 euro met een rentesubsidie van 2,0% bij het bereiken van niveau D, 20.000 euro met een rentesubsidie van 2,50% bij het bereiken van niveau C, 30.000 euro met een rentesubsidie van 3,00% bij het bereiken van niveau B en 45.000 euro met een rentesubsidie van 3,50% bij het bereiken van niveau A.

Haalt u het vooropgestelde peil niet, dan moet u het overeenkomstige deel van het voordeel terugbetalen en krijgt u ook een boete. Denk dus op voorhand goed na.

Het Vlaams renovatiekrediet kunt u aangaan bovenop de hypotheeklening die u bij de bank afsluit voor de aankoop van uw woning.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen