228, 25677
Contact

Leent u al goedkoper voor uw woning, dankzij een goed EPC-certificaat?

Meer dan 4.000 euro verschil
Aangeboden door

Sinds 2021 moet de bank u om een energieprestatiecertificaat (EPC) vragen als u een nieuwe woonlening aanvraagt. Dat is ook zo als u uw lening na 1 januari 2017 verkreeg en nog meer dan 85% van de waarde van het onroerend goed moet terugbetalen. Dat klinkt als een extra verplichting, maar het kan u ook korting op de lening opleveren.

Als een woning veel energie verbruikt, verhoogt uw energiefactuur en daardoor ook het risico dat u moeilijker uw lening kan blijven afbetalen. Bovendien is het gebouw dan minder aantrekkelijk voor kopers die op zoek zijn naar een energiezuinige, milieuvriendelijke woning. Dat kan een probleem zijn als de bank in het slechtste scenario e woning moet verkopen om het bedrag van de lening te recupereren.

Vandaar dat de Nationale Bank de banken verplicht om een EPC  te vragen. Het is niet dé doorslaggevende factor om u wel of niet een lening te verschaffen, aldus Testaankoop, maar het helpt de banken wel om het risico van de lening beter in te schatten.

“Bovendien geven sommige banken een EPC-korting op de hypothecaire interestvoet als u een goed energieprestatiecertificaat kan voorleggen”, zegt John Romain van financieel adviseur Immotheker Finotheker.

Hoeveel EPC-korting krijgt u? 

Romain: "De vraag is in welke risicoklasse uw lening thuishoort en wat het berekende energieverbruik van uw woning is, volgens uw EPC, uitgedrukt in kWh per m² per jaar. Als u 90% of meer van de waarde van uw woning leent en later zware energiefacturen moet torsen omdat het gebouw te weinig energiezuinig is, vergroot het risico dat u de lening niet kan terugbetalen. De bank wil dat risico wel dragen, maar tegen een hogere interestvoet.”

Wat gebeurt er precies, als u 90% of meer leent? “Eerst rekent de bank uw laagste basisinterestvoet uit: de interestvoet voor uw aangevraagde lening, verminderd met alle mogelijke kortingen”, zegt Romain. “Vervolgens verhoogt de bank die basisinterestvoet naargelang de energiescore op uw EPC. Van 0 tot 150 kWh per m² per jaar komt er 0,2% bij, van 150 tot 300 kWh per m² per jaar 0,40%, en vanaf 300 kWh per m² per jaar 0,60%. Mogelijk geniet u dan helemaal geen korting meer op de interestvoet en betaalt u zelfs meer interest dan de oorspronkelijke rente zonder korting.”

“Momenteel passen nog maar enkele kredietverstrekkers zo’n systeem van kortingen en penaliseren toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze dat nog voor eind 2024 allemaal zullen doen.”

Wanneer krijgt u die korting? “

Wel, als het om een renovatie van de woning gaat: meestal vanaf het moment dat u een nieuw EPC kan voorleggen dat bewijst dat u de energiescore van de woonst verbeterd hebt. Dus wanneer uw lening al loopt.

Voor nieuwbouw krijgt u niet bij alle kredietverstrekkers EPC-korting, omdat nieuwe woningen volgens hen sowieso de beste energiescore behalen en dus altijd maximale korting krijgen.”

TipVind hier alvast de goedkoopste woonlening tegen de gewone tarieven

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen