Is private lease duurder dan zelf een auto te kopen?
Staat u voor de aankoop van een nieuwe wegen? Dan kunt u ook overwegen om hem te huren of te leasen. Voor bedrijfswagens is dit al lang een courant gebruik, maar ook voor privéwagens komt de formule vaker in zicht.
Als u zelf een wagen koopt, wordt u er eigenaar van. Leuk, maar het betekent ook dat u instaat voor alle bijhorende kosten: taksen, onderhoud, reparaties, verzekeringen, pechverhelping, winterbanden,… Of u uw wagen al dan niet met een (bank)financiering kocht, verandert daar niets aan.
Steeds meer mensen, en vooral jongeren, opteren momenteel voor de derde optie: een huurformule of een private lease. De wagen is dan niet hun eigendom, maar er zijn wel degelijk voordelen aan het systeem. Zo weet u elke maand exact hoeveel uw voertuig u kost. Naast uw maandelijkse huur betaalt u enkel nog brandstofkosten. Reparaties, onderhoud, verzekeringen en taksen kunnen niet meer voor onaangename financiële verrassingen zorgen.
Kostprijs private lease
Maar komt zo'n geleasete wagen niet duurder uit dan zelf een auto bekostigen? We tonen het verschil aan met een voorbeeld.
Bij Directlease kan u een Renault Clio ZEN, benzine, 74 pk, voor vijf jaar huren voor 233 euro per maand. De totaalprijs is 233 x 60 of 13.980 euro. Achteraf gaat de Renault terug naar de leasingmaatschappij, die hem de tweedehandsmarkt verkoopt. In de totaalprijs zitten alle kosten; bovenop de maandelijkse prijs betaalt u louter nog de brandstof. Opgelet weliswaar: U kan er tot 10.000 km per jaar mee rijden. Rijdt u meer, dan betaalt u bij Directlease bijkomend wel 0,07 euro per km. Een jaar van 15.000 km kost u dus 350 euro extra.
Kostprijs eigen wagen
Vergelijken we dit met een auto die u zelf koopt of financiert. Een nieuwe Renault Clio ZEN kost 16.625 euro. Tijdens de gebruiksperiode betaalt u nog de diverse kosten voor reparaties (moeilijk in te schatten), onderhoud (gemiddeld 250 euro per jaar), verzekeringen (afhankelijk van het profiel van de bestuurder) en de belastingen (eenmalige inschrijvingstaks van 174,73 euro en jaarlijkse wegentaksen van circa 84,40 euro). Wellicht moet u nog een nieuw set banden betalen, want volgens Test-Aankoop verslijten de Belgen een set banden na gemiddeld 41.500 km. Tot dusver zitten we aan een aanzienlijk hoger kostenplaatje dan wanneer u de wagen had geleaset.
TIP: Met een financiering tegen 1,15% betaalt u bij Belfius en KBC momenteel 60 maanden lang 319,52 euro. Bekijk hier andere voordelige autoleningen.
Daar tegenover staat dat u na vijf jaar wel nog steeds eigenaar bent van uw wagen. U kan die nu zelf doorverkopen. Met 'maar' 50.000 km op de teller, krijgt u er mogelijk nog een mooie prijs voor. Of u kan er zelf verder mee rijden.
Voor beide formules valt dus iets te zeggen. Veel hangt af van eventuele herstellingskosten en van de restwaarde als u de auto zelf wil verkopen. Ook de prijs van de verzekering kan bepalend zijn.
TIP: Bekijk hier de interessantste autoverzekeringen
Einde contract
Nog enkele zaken waar u moet rekening mee houden in uw keuze: ook bij een private lease moet u de wagen na afloop van het contract in ordentelijke staat kunnen afleveren. Normale slijtage wordt aanvaard, maar voor extra schade zal u moeten opdraaien. Probeer ook zeker een vervroegde ontbinding van de leaseovereenkomst te vermijden, want dat is een kostelijke affaire. Zegt u ze bij bijvoorbeeld Directlease op voor het einde van de huurperiode, dan moet u alsnog de helft van de komende termijnen betalen.
- Vlaamse Woonwaarborg niet van start op 1 januari 2025
- Banken kennen meer hypotheekleningen toe
- Welke kosten heeft u als u leent voor uw woning?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.