228, 26481
Contact

Laatste dagen voor renteloos renovatiekrediet

Wie in Vlaanderen nog wil genieten van een renteloze renovatielening voor de verbouwing van een nieuw aangekochte woning jaagt het best zijn notaris wat op.  Om voor de subsidiemaatregel in aanmerking te komen, moeten de aankoop- en kredietaktes immers nog in 2024 verleden worden.

Wie een woning of appartement met een energieprestatiecertificaat (EPC) E of F koopt en dat pand binnen de 5 jaar energetisch renoveert, kan bij de kredietgever naast de hypothecaire lening voor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet aangaan. Voor dat laatste krijgt de koper-renoveerder dan een rentesubsidie van 2% à 3,5%.

Hoeveel je precies kunt lenen en hoeveel rentesubsidie je krijgt, hangt af van het type woning en van de verbetering van het energiepeil.

Voor een huis dat van EPC E of F naar D wordt gebracht, kan je 20.000 euro lenen met een rentesubsidie van 2%. Wordt het naar C gebracht dan is het al 30.000 euro met een rentesubsidie van 2,5%. Wordt het naar B gebracht, dan gaat het al om 45.000 euro met een rentesubsidie van 3%. En wordt het naar A gebracht, dan is het 60.000 euro met een rentesubsidie van 3,5%.

Voor een appartement die van EPC E of F naar D wordt gebracht, kan je 10.000 euro lenen met een rentesubsidie van 2%. Wordt het naar C gebracht dan is het al 20.000 euro met een rentesubsidie van 2,5%. Wordt het naar B gebracht, dan gaat het al om 30.000 euro met een rentesubsidie van 3%. En wordt het naar A gebracht, dan is het 45.000 euro met een rentesubsidie van 3,5%.

Om de rentesubsidie te krijgen, moet het renovatiekrediet samen met de hoofdlening worden afgesloten.

Kan de akte dit jaar niet meer worden verleden, dan staat de koper echter niet met lege handen. Vanaf 1 januari zakt het registratietarief voor de aankoop van een woning in Vlaanderen van 3% naar 2%.

Wie recentelijk een compromis voor de aankoop van een woning heeft getekend en die wil renoveren, zal dus moeten kiezen tussen het voordeel van de rentesubsidie en het voordeel van de lagere registratiebelasting.

Tip: Hier vind je de tarieven die banken momenteel aanrekenen voor een hypothecair woonkrediet.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen