Contact

Tegen verwachtingen in stijgt de hypotheekrente sterk in Nederland. En bij ons?

Tegen verwachtingen in stijgt de hypotheekrente sterk in Nederland. En bij ons?

Van Bruggen Adviesgroep, een Nederlands kantoor voor financieel advies, deelde een opmerkelijk bericht: hun cijfers van de voorbije weken wijzen op een grote renteverhoging bij hypothecaire leningen in Nederland. Nochtans leek alles te wijzen richting een verdere (lichte) daling van de rentes. Ook Spaargids.be ziet hoe deze maand, tegen de algemene verwachtingen in, er een knikje in de grafiek zit. Wat betekenen die plotse rentestijgingen voor wie in België een woonlening wil afsluiten?

Volgens Van Bruggen Adviesgroep steeg de vaste rentevoet bij een hypotheeklening op tien jaar gemiddeld met 0,11%: van 3,54% naar 3,65%. Dat is volgens het advieskantoor de sterkste stijging in één week sinds oktober 2023. Ook de vaste rente bij een hypotheeklening op twintig jaar steeg, met 0,12%. Daardoor loopt de gemiddelde rentevoet bij die woonlening in Nederland op tot 3,95%.

Gelijkaardige stijgingen in België

“Uit de tarieven voor woonleningen lezen we af dat ook de hypotheekrentes in België zijn gestegen”, zegt Brecht Coene van Spaargids.be. “Er deden zich stelselmatig rentedalingen voor van juli 2024 tot eind december 2024, maar de laatste tweeënhalve week is er een lichte bijsturing naar boven. En dat is inderdaad wat tegen de verwachtingen in.”

De gemiddelde vaste rentevoet bij een hypothecaire lening op twintig jaar is nu 3,75%, en de vaste rentevoet bij een hypotheeklening op 25 jaar bedraagt vandaag 3,79%. Een lichte stijging dus ten opzichte van enkele weken geleden. “Die stijging sijpelde al door naar wat de Spaargids-gebruiker met ons deelt”, aldus Coene. Die onderhandelingen mondden op 8 januari nog uit in een gemiddelde rente van 2,60%, maar sindsdien is er een stijgende trend. Vandaag bedraagt de gemiddelde onderhandelde rentevoet 2,66%."

Trump, olie en de Europese economie

Coene ziet verschillende oorzaken voor de plotse stijging. “In eerste instantie heb je de aankondigingen van president Trump rond nieuwe handelstarieven. Dat creëert een nervositeit die de marktrentes omhoogduwt. Daarnaast blijft de inflatie te hoog en spelen enkele geopolitieke factoren mee, zoals de olieprijzen die blijven stijgen. Intussen begint de Europese economie ook achter te lopen op die van de Verenigde Staten. Al die factoren hebben een invloed op de marktrente. En wanneer die stijgt, stijgen de hypotheekrentes mee.”

Toch geleidelijke daling verwacht

Mogelijk gaat het om een tijdelijke nervositeit. Sinds Van Bruggen Adviesgroep een stijging in de hypotheekrentes rapporteerde, zijn de marktrentes alweer licht aan het dalen. “De voorspelling is en blijft dat de Europese Centrale Bank – ongeacht wat zich afspeelt in de VS – stelselmatig de beleidsrente zal blijven verlagen. Die zakte al van 4 % naar 3% en zou eind 2025 op 2% moeten zitten.”

Wat we de afgelopen dagen of weken zagen, lijkt volgens Coene vooral een reactie op de uitspraken van de nieuwe Amerikaanse president. Ook volgens Van Bruggen Adviesgroep gaat het mogelijk om een overreactie en zullen de rentes straks weer dalen. Dat was in november 2023 en december 2023 ook het geval, klinkt het. “Het lijkt alvast niet nodig om nu snel snel over te gaan tot het afsluiten van een woonlening.”

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen