Waarom een hoge inflatie goed is voor wie geleend heeft
Het leven in ons land wordt met een rotvaart duurder. De inflatie bedraagt momenteel meer dan 8%. Voor veel mensen en bedrijven levert dat problemen op. Maar voor sommigen is het dan weer net goed. Bij die laatste groep zitten mensen en ondernemingen die hebben geleend. Hoe komt dat?
Wat is inflatie
De inflatie geeft aan hoeveel het leven duurder is geworden. In maart 2022 was dat 8,31%. Als u in maart 2021 100 euro betaalde voor een veel gekochte korf met goederen en diensten betaalde u er in maart 2022 dus al 108,31 euro voor.
Een beetje inflatie is goed voor de economie. Doorgaans heeft men het dan over zo’n 2%. Als de prijzen lichtjes stijgen, hebben consumenten er geen belang bij om hun aankopen uit te stellen en consumeren ze vlot. Dat zorgt voor een blijvende vraag naar goederen en diensten en dus voor werkgelegenheid.
Waarom is veel inflatie slecht?
Maar een hoge inflatie is wel een probleem. Als de prijzen van goederen en diensten te sterk stijgen, zouden consumenten hun aankopen misschien niet uitstellen, maar gewoon niet meer doen. Bovendien tast de inflatie de koopkracht aan. Wie vorig jaar 100 euro had gespaard en daar 0,11 euro intrest op kreeg, heeft nu 100,11 euro in handen. Dat volstaat dus niet om de korf goederen te kopen. Die kost nu immers al 108,31 euro. Van geldontwaarding gesproken. Anders gezegd: met eenzelfde of zelfs licht hoger bedrag op uw rekening kunt u (veel) minder doen.
Een langdurige inflatie is bijzonder schadelijk voor uw spaargeld. Veronderstel dat u vandaag 100 euro neertelt voor de korf goederen en er is vijf jaar lang een inflatie van 5%, dan moet u over vijf jaar voor diezelfde korf al 127,63 euro betalen. Met andere woorden. Met de 100 euro die u vandaag spaart, kunt u over vijf jaar een kwart minder kopen als u in die periode geen of weinig opbrengst opdat spaargeld heeft.
Tip: Kijk hier hoeveel uw spaargeld opbrengt
Inflatie kan ook goed zijn
Maar inflatie is niet voor iedereen slecht. Voor wie schulden heeft, is de geldontwaarding net goed. Veronderstel dat u 200.000 euro zou lenen op 20 jaar tegen een vaste rente van 2%. Dan moet u 240 maanden lang telkens 1.010,05 euro afbetalen. Na afloop zal u dan 242.422,70 euro hebben betaald: de terugbetaling van 200.000 euro aan geleend kapitaal en 42.422,70 euro aan intresten.
De 1.010,05 euro die u maandelijks moet afbetalen, ligt bij een lening met vaste rente meteen vast voor de hele looptijd. U betaalt ze dus volgende maand, de maand nadien, twee maanden nadien, enzovoort.
En dat ongeacht de inflatie. Door de geldontwaarding zal de 1.010,05 euro die u in de toekomst moet betalen, echter minder zwaar doorwegen dan de 1.010,05 euro die u nu aflost.
Wellicht zal uw loon intussen worden aangepast aan de inflatie via een indexering. U zal dus een hoger bedrag verdienen en toch maar hetzelfde bedrag moeten aflossen. Hoe hoger de inflatie, hoe meer dit speelt. En de waarde van het goed dat u met de lening afbetaalt – bijvoorbeeld een woning- zal over een langere periode bekeken wellicht mee evolueren met het algemene prijspeil.
Tip: Becijfer hier hoeveel u maandelijks moet afbetalen voor een lening
Let op voor deflatie
Let wel: het omgekeerde van inflatie bestaat ook. Het zou best kunnen dat er in de toekomst periodes komen waarin het prijspeil daalt. Dat noemen we deflatie.
Voor de economie is deflatie een slechte zaak. Als de prijzen dalen, stellen mensen en bedrijven hun aankopen uit, waardoor er minder goederen en diensten nodig zijn, wat dan weer de prijs verder doet dalen. Een negatieve spiraal dus.
Maar ook voor wie leent, is deflatie slecht. Uw loon zou dan neerwaarts aangepast moeten worden, waardoor u minder verdient. Intussen moet u wel hetzelfde bedrag blijven aflossen.
- Laatste dagen voor renteloos renovatiekrediet
- Vlaamse woonlening vanaf 2,21%
- Waar vindt u momenteel de goedkoopste autofinanciering?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.