Pensioensparen en langetermijnsparen ter discussie

De experten van de UGent die de visienota maakten waarop minister van Financiën Vincent Van Peteghem zijn fiscale hervorming wil baseren, zijn kritisch over het pensioensparen en het langetermijnsparen. Ze vragen de overheid op zijn minst om de formules te evalueren.
Volgens de werkgroep onder leiding van prof. Mark Delanote wordt het belang van de zogenaamde derde pijler ernstig ter discussie gesteld door economen. Hij stelt dan ook een kritische evaluatie van de formules van het pensioensparen en het langetermijnsparen voor. In ieder geval vraagt hij een sluiting ervan voor mensen die toch geen aanvullend pensioen meer moeten opbouwen zoals de gepensioneerden. Ook wil hij ze mee laten opnemen voor de berekening van de 80%-grens. Die stelt dat het wettelijke pensioen samen met de aanvullende pensioenen niet meer mogen bedragen dan 80% van het laatste brutoloon.
Meerwaarden op aandelen
Daarnaast stellen de experten onder meer ook voor om meerwaarden op aandelen te belasten. Wie nu een dividend int, betaalt daarop immers 30% roerende voorheffing. Bij de uitkering van een dividend zakt de beurskoers in principe met de waarde van het dividend. Bij bedrijven die geen dividenden uitbetalen, is dat niet het geval. Daar blijft het geld in de onderneming. Dat maakt het makkelijker om de aandelen nadien met winst te verkopen, maar hierop wordt dan weer geen belasting betaald. De experten zien de meerwaarden dan ook deels als een late uitkering van dividenden. En dus zouden ook die moeten worden belast.
De experten stellen wel voor om eventuele minwaarden van de meerwaarden af te trekken.
Daarbij pleiten ze om alle vermogensinkomsten te globaliseren en er één tarief op toe te passen. Op een onderste schijf kan dan weer een vrijstelling worden gegeven. Die kan bijvoorbeeld mee de huidige fiscale vrijstelling op de spaarboekjes vervangen.
Groepsverzekeringen
Ook voor de groepsverzekeringen stellen de experten een wijziging voor. Nu worden de kapitalen uit die groepsverzekeringen doorgaans belast tegen 10%. Er is niettemin ook een optie om de verzekering te laten uitkeren onder de vorm van een levenslange rente, maar die moet dan wel elk jaar door de begunstigde bij zijn inkomen worden gevoegd, zodat ze wordt belast tegen de hoogste schijf waarin dit inkomen valt. Zowat iedereen opteert daarom voor de uitbetaling van een kapitaal, niettegenstaande een rente nauwer kan aansluiten bij de wil om gedurende de hele pensioensleeftijd een extra inkomen te hebben.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem is niet verplicht om de aanbevelingen van de werkgroep te volgen.
- Tak26, het alternatief voor uw termijnrekening en uw kasbon
- Hoeveel pensioen krijgt u gemiddeld als werknemer, bediende of zelfstandige?
- Krijgt u meer rente op een andere spaarrekening bij uw bank? Hoe switcht u dan slim?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.