Spaarrekening herstelde niet van staatsbon
Niettegenstaande de rente in 2023 naar haar hoogste peil sinds 2015 klom, zakten de inlagen op de spaarboekjes bij de grootste bankgroepen in ons land aanzienlijk. BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, Belfius, ING en Crelan/AXA/Europabank en Argenta meldden een totale afvloei van meerdere miljarden euro. Het succes van de staatsbon in september en de wil van de consument om de rentes via termijnrekeningen voor langere tijd vast te klikken, waren daaraan niet vreemd.
Bij BNP Paribas Fortis zakte het volume aan gelden op de spaarrekening van 66,7 miljard euro eind 2022 naar 61,8 miljard euro op 29 december 2023. Hier moest nog de intrestkapitalisatie van 31/12 aan worden toegevoegd, maar het bedrag van 2022 halen zat er niet meer in. Bij KBC/CBC ging het volume van 57,2 miljard euro naar 50,4 miljard euro. Bij Belfius van 48,2 miljard euro naar 42,9 miljard euro. Bij ING van 34,9 miljard euro naar 31,8 miljard euro. Bij de groep Crelan van 29,7 miljard euro naar 25,1 miljard euro. En bij Argenta van 29,9 miljard euro naar 24,7 miljard euro.
Als reden voor de terugval verwezen de banken onder meer naar het succes van de staatsbon. Die haalde begin september liefst 21,9 miljard euro uit de markt. Bij BNP Paribas Fortis verschoof zo 6 miljard euro richting schatkist van de overheid, bij KBC 5,7 miljard euro, bij Belfius 4 miljard euro en bij ING 2,5 miljard euro en bij Crelan 832 miljoen euro.
Daarnaast hevelden de Belgen heel wat geld over van hun spaarrekeningen naar termijnrekeningen. Op die manier klikten ze de hogere rente eveneens voor een langere periode vast. Op de intresten van die termijnrekeningen moeten ze dan wel 30% roerende voorheffing betalen, terwijl intresten op spaarrekeningen tot 980 euro per persoon vrijgesteld waren van belasting. In 2024 stijgt die grens trouwens naar 1.020 euro.
Een bank als Argenta, die niet actief deelnam aan de verkoop van de staatsbon, zette ze zelfs in alternatief. De tegoeden daarop stegen bij de Antwerpse bank dan ook van 681 miljoen euro naar 7,7 miljard euro. Bij Crelan steeg de portefeuille aan termijnrekeningen en kasbons zelfs boven 7 miljard euro. Daarmee was ze 4,75 keer zo groot als begin 2023.
Om dezelfde reden was er meer belangstelling van de spaarders voor (gestructureerde) obligaties en voor tak21-beleggingsverzekeringen. “Beleggingsproducten zoals termijnrekeningen tot 1 jaar, vastrentende en gestructureerde obligaties op 2 à 5 jaar en tak21 beleggingsverzekeringen op 8 jaar werden het afgelopen jaar zeer gesmaakt door onze klanten”, zegt Belfius.
Belfius verwijst ten slotte ook naar de blijvend hoge inflatie, waardoor de consumptie-uitgaven stegen en consumenten minder overhielden om te sparen.
- Bedrijven moeten boete betalen voor foute individuele pensioentoezegging
- Al heel wat Belgen veranderden dit jaar van spaarrekening, maar is dat een goed idee?
- Staatsbon op 1 jaar levert 2,20% op, die op 8 jaar 2,80%
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.