Van Overtveldt zet deur open voor ontwijking taks op effectenrekening
![Van Overtveldt zet deur open voor ontwijking taks op effectenrekening](/sparen/images/johan-van-overtveldt.jpg)
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft de deur opengezet voor een omzeiling van de taks op de effectenrekeningen. De kinderen voor een klein percentage medetitularis maken, volstaat daarvoor.
Peter Vanvelthoven (sp.a) en Roel Deseyn (CD&V) wilden in de Kamercommissie Financiën weten of de praktijk van een aantal fiscale advocaten door de beugel kon. Zij raden hun klanten immers aan om bijvoorbeeld 1% van de effectenportefeuille te schenken aan de kinderen. De banken mogen bij het bekijken of iemand meer dan 500.000 euro aan effecten op zijn rekening heeft evenwel uitgaan van een gelijke verdeling over de diverse titularissen.
Veronderstel dat iemand 960.000 euro aan effecten op een rekening heeft staan. Dat is meer dan het vrijgestelde bedrag van 500.000 euro. Dus moet hij de effectentaks betalen. Ze komt neer op 0,15% x 960.000 euro of 1.440 euro.
Als de betrokkene nu zijn kinderen voor 1% mede-eigenaar laat worden van de effectenrekening en de overige 99% in eigen handen houdt, moet er niet langer taks worden betaald. De bank mag er voor de inhouding van de taks immers vanuit gaan dat alle titularissen een even groot aandeel in de portefeuille hebben. In casu bezitten ze volgens die (fictieve) berekening beide 480.000 euro, wat onder de drempel van 500.000 euro blijft.
Volgens Van Overtveldt is de betrokkene ook niet verplicht om nadien zijn werkelijk aandeel zelf aan te geven aan de fiscus. “Het zou discriminerend zijn tegenover de inhouding door de banken, als alleen bij aangifte door de titularis zelf het werkelijke aandeel verplicht moet worden aangegeven”, zei hij in de Commissie Financiën.
Peter Vanvelthoven (sp.a): Ik heb altijd begrepen dat het vermoeden geldt voor de tussenpersoon, maar de minister breidt dat nu uit naar de belastingplichtige. De tussenpersoon betaalt een voorheffing en de belastingplichtige de definitieve belasting. De uitleg van de minister is in mijn ogen niet correct, omdat het ene betrekking heeft op de voorheffing en het andere op de effectieve verschuldigde belasting. Bovendien zouden natuurlijke personen die een effectenrekening hebben met meer dan 500.000 euro erop, nooit mogen ontsnappen aan het betalen van belastingen. Ik roep de collega's die het hiermee eens zijn, op om samen met mij een wetgevend initiatief te nemen.”
Bent u op zoek naar een effectenrekening? Via Spaargids.be kunt u kijken wat ze kosten bij de diverse banken.
Lees ook:
Is investeren in zonnepanelen nog aantrekkelijk?
Tak-verzekeringen: een waardevol beleggingsalternatief
Risico's nemen loont nog altijd bij beleggen
- Dat envelopje met geld dat u met nieuwjaar gaf: is dat een belastbare schenking?
- Banken bezorgd over nieuwe taks op spaardeposito's
- Bankensector vreest nieuwe belasting op aangetrokken spaargeld
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.