282, 23671
Contact

Wat zijn de voordelen van crowdlending?

Wat zijn de voordelen van crowdlending

Bent u op zoek naar een hoger rendement voor uw spaargeld? Dan is crowdlending misschien iets voor u. U moet er dan wel de hogere risico’s bijnemen, al kunt u die ook inperken.

Bent u een klassieke spaarder? Dan zet u uw geld op een rekening bij de bank, waarna de bank die gelden vervolgens leent aan particulieren, bedrijven en overheid. Het verschil in rente tussen wat de bank u betaalt en wat ze op haar lening krijgt, steekt ze op zak.

Waarom zou u dan niet rechtstreeks lenen aan wie het nodig heeft. U kunt dat de intrestmarge die de bank neemt delen. Gevolg: als spaarder krijgt u meer intrest dan bij de bank en ook de kredietnemer moet minder betalen. Allebei tevreden dus.

 

Wat is het?

Crowdfunding past dit principe toe. Het betekent letterlijk financiering door de massa. Als veel mensen een beetje geld toestoppen, kan toch een groot project worden gerealiseerd.

Er zijn meerdere vormen van crowdfunding. Bij de eerste participeert u in het kapitaal van het bedrijf. U krijgt dan in ruil voor uw inbreng aandelen. Als het goed gaat met de onderneming, stijgen die in waarde. Gaat het slecht, dan worden ze minder waard. U krijgt uw geld alleen terug als u de aandelen verkoopt.

Een tweede vorm van crowdfunding is crowdlending. Hierbij kent u aan de onderneming of aan een particulier een lening toe. Zij verbinden zich ertoe om die terug te betalen, met intrest. Die intrest is de vergoeding voor het tijdelijk ter beschikking stellen van een bedrag. Dat bedrag zelf kan in schijven worden terugbetaald, of in eenmaal op de vervaldag.

Ook aan crowdlending zijn risico’s verbonden. Misschien slaagt de kredietnemer er niet in om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. In dat geval zit u met de gebakken peren.

Om dat risico te compenseren, worden vaak hogere rentes geboden op projecten die een beroep doen op crowdlending. Ze bedragen vandaag doorgaans 4% tot 8%.

Het aanbod aan projecten die om financiering verzoeken, vindt u op de websites van de platformen die crowdlending aanbieden.

Vindt u de aanbiedingen interessant, leg dan niet al uw eieren in één mand, maar spreid uw geld over meerder projecten. Mocht er dan eentje over de kop gaan, dan bent u niet al uw spaargeld kwijt.

Tip: Hier vindt u welke organisaties momenteel op zoek zijn naar crowdlending

 

De winwinlening

U kunt ook opteren voor een specifieke vorm van crowdlending: de winwinlening. In dat geval stelt u zich tevreden met een beperktere opbrengst van uw belegging. In ruil krijgt u een aantal fiscale voordelen.

In Vlaanderen hebt u recht op de voordelen als u een achtergestelde lening – bij een dergelijke lening ontvangt u bij een faillissement maar uw geld terug als alle andere schuldeisers zijn betaald, wat in de praktijk vaak neerkomt op een totaal verlies - verstrekt aan een kmo voor een periode van 5 à 10 jaar tegen een rente van 0,875% tot 1,75%.U krijgt dan een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% van de uitstaande bedragen, met een maximum van 1.875 euro per jaar. Met andere woorden: u moet minder belastingen betalen of u krijgt zelfs geld van de fiscus terug.

Bovendien hebt u recht op een eenmalig belastingkrediet van 30% op het nog uitstaande bedrag als het bedrijf waaraan u geld leent over de kop zou gaan. Voor winwinleningen die gesloten zijn na 15 maart 2020 tot uiterlijk 31 december 2021 wordt dat zelfs verhoogd naar 40%.

Ook Wallonië kent een dergelijk systeem, dat er als ‘prêt coup de pouce’ bekendstaat. Hier kunt u achtergestelde leningen op 4, 6, 8 of 10 jaar verstrekken tegen een rente tussen 0,875% en 1,75%. Ze leveren een belastingkrediet op van 4% tijdens de eerste vier jaar en van 2,5% voor de volgende jaren. Het maximale jaarlijkse voordeel is 2.000 euro voor de eerste vier jaar en 1.250 euro nadien. Bij een faillissement geldt een eenmalig belastingkrediet van 30% op het nog uitstaande bedrag.

In het Brussels Hoofdstedelijk gewest, waar het systeem als Proxi-lening bekendstaat, gelden voor de spaarder dezelfde voordelen als in het Waalse gewest.

Lees ook:

Andere tips over crowdfunding

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen