Contact

Zijn obligaties interessant en waarop moet u dan letten?

Zijn obligaties interessant en waarop moet u dan letten

Wie zijn geld een jaar kan missen, kan binnenkort intekenen op een staatsbon. Maar welke mogelijkheden heeft iemand die zijn geld langer kan missen nog? Is het dan niet interessanter om het geld over een langere termijn ‘weg te zetten’? En waarop moet u dan letten?

U kunt uw geld voor een langere tijd missen, maar u wil geen verrassingen? Dan kunt u kiezen voor een termijnrekening bij de bank. De meeste financiële instellingen bieden mogelijkheden van een week tot 10 jaar aan.

Bij een termijnrekening tot 1 jaar ontvangt u uw intrest samen met uw kapitaal op de eindvervaldag van uw geldplaatsing. Opteert u voor een plaatsing op meer dan 1 jaar, dan krijgt u jaarlijks een intrestuitkering. Op de einddatum krijgt u dan ook uw kapitaal integraal terug. U weet dus van bij de start perfect hoeveel u zal verdienen.

Doorgaans geldt dat de rente die u krijgt stijgt met de looptijd. Hoe langer u uw geld afstaat, hoe hoger de vergoeding die u hiervoor krijgt zou moeten zijn. Maar dat is niet altijd zo. Zo liggen momenteel vooral de rentes op 1 en 2 jaar hoog en minder die op 5 à 7 jaar.

Voor een termijnrekening op 1 jaar vangt u de hoogste rente nu bij Deutsche Bank. Zij biedt een brutorente van 3,43%.Omdat er op intresten van termijnrekeningen 30% roerende voorheffing wordt afgehouden, houdt de spaarder daar netto 2,40% van over. Een belangrijke kanttekening: dit aanbod geldt alleen voor wie meer dan 100.000 euro kan storten.

Voor termijnrekeningen op 1 jaar zonder minimale inleg wordt het beste aanbod gedaan door MeDirect. Hier vangt u een brutorente van 2,86%, wat netto 2,00% geeft.

Voor een termijnrekening op 3 jaar bent u momenteel het best af bij Crelan en AXA. Beide instellingen geven voor deze looptijd een brutorente van 3,40% of een nettorente van 2,38%.

Voor een termijnrekening op 5 jaar klopt u het best aan bij Izola Bank, die op haar Saver+-rekening een brutorente van 3,45% of een basisrente van 2,42% biedt.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de opbrengst van de termijnrekeningen die u momenteel kan krijgen

 

Bedrijfsobligaties

Wie zijn geld in obligaties voor een langere termijn wil plaatsen, hoeft niet noodzakelijk te kiezen voor een termijnrekening. U kunt ook opteren voor bedrijfsobligaties. U vertrouwt uw geld dan rechtstreeks toe aan een onderneming, die in plaats van de lenen bij een bank rechtstreeks aanklopt bij de spaarder.

Toch zijn er verschillen tussen bedrijfsobligaties en termijnrekeningen. Termijnrekeningen kunt u op elk moment laten ingaan. Bij een bedrijfsobligatie moet u wachten op uitgiftes van bedrijven die op zoek zijn naar geld. Bovendien stopt de uitgifte eens ze de beoogde financiële middelen hebben opgehaald.

Een ander verschil is dat u op een termijnrekening eender welk bedrag kunt plaatsen. Bij een obligatie bent u gebonden aan de ‘coupures’ die er zijn. Sommige bedrijven geven obligaties uit in schijven van bijvoorbeeld 1.000 euro, bij andere is dat 100.000 euro.

Voorts moet u uitkijken met rendementen. Bedrijfsobligaties worden vaak boven of onder pari uitgegeven. Dat betekent dan u soms bijvoorbeeld 100,875% moet betalen bij de inleg. In dit geval betaalt u voor elke obligatie van 1.000 euro bij de inschrijving 1.008,75 euro. Uiteraard heeft dat invloed op uw rendement. Daarom doet u er goed aan niet alleen te kijken naar de opbrengst die wordt geafficheerd, maar ook naar het zogenaamde actuariële rendement. Dat is uw echte opbrengst, die rekening houdt met de verhoogde instapkosten.

Ten slotte is er een verschil in veiligheid. De tegoeden op een termijnrekeningen bij een bank zijn gedekt door een depositogarantiesysteem. Ze vallen mee onder de garantie van 100.000 euro per persoon en per instelling. Bij een bedrijfsobligatie heeft u dat niet. Gaat de uitgevende onderneming over de kop, dan riskeert u uw geld kwijt te zijn. Niet alleen de intrest die u nog moet krijgen, maar ook uw kapitaal.

Om u toch een beetje houvast te geven, laten bedrijven vaak hun kredietwaardigheid beoordelen door agentschappen zoals S&P, Moody’s en Fitch. Geven zij een AAA of een AA-score, dan gaan ze ervan uit dat de kans (heel) groot is dat de onderneming haar verplichtingen nakomt. Let wel: die beoordeling is geen garantie. Ze geldt ook alleen bij de start van een obligatie. Tijdens de looptijd ervan kan de kredietwaardigheid van een bedrijf sterk veranderen.

 

Recente uitgiftes

Wie op een bedrijfsobligatie moet intekenen, moet er vaak snel bij zijn wegens op = op. Dat was in juni bijvoorbeeld het geval met de obligatie van Fluvius. Die gaf op vier jaar een rente van 4% bruto. Omdat de inschrijvingsprijs 101,625% bedroeg, zakte het brutorendement tot 3,557% en het nettorendement tot 2,369%. Toch werd de uitgifte vervroegd afgesloten.

Anders verliep het met een obligatie van drankenhandelaar Rémy Cointreau. Die bood een rente van 4,58% bruto op 5 jaar. De inschrijvingsprijs bedroeg 101,875%n, wat de brutorente op 4,078% en de nettorente op 2,744% bracht. Die aanbieding werd in de loop van de aanbiedingsperiode evenwel teruggetrokken wegens geen succes.

In de zomerperiode zijn er doorgaans weinig nieuwe aanbiedingen wegens ‘vakantie’. Omdat de aanbiedingen steeds via een netwerk van banken worden geplaatst, houdt u best het aanbod van uw bankier in het oog.

 

Crowdfunding

Grote bedrijven mikken op een breed publiek of op grote beleggers om hun obligatie te plaatsen. Lokale ondernemingen kunnen ook kiezen voor crowdfunding, letterlijk: financiering door de massa. Hier zijn de bedragen die worden opgehaald kleiner, namelijk van 50.000 euro tot 5 miljoen euro. Tegelijk is het risico groter omdat de betrokken bedrijven minder kapitaalkrachtig zijn.

U kunt onder meer het aanbod aan bedrijven die geld zoeken via crowdfunding vinden op platformen als Bolero, Look&Fin, Ecco Nova en Winwinner.

 

Verkoop

Wat u niet heeft bij een termijnrekening en wel met een obligatie, is dat u die voor de vervaldag kunt verkopen indien u (onverwacht) geld nodig heeft. Sommige zijn beursgenoteerd, andere kunt u op de veiling kwijt. Let wel: bij een stijgende rente zal u minder krijgen dan wat u inlegde. Dat komt omdat investeerders bij een gestegen rente in dat geval kiezen voor nieuwe effecten. Alleen al u uw verkoopprijs laat zakken, zijn ze dan bereid uw effecten over te nemen.

Deze zogenaamde secundaire markt laat u als belegger ook toe om obligaties die al eerder zijn uitgegeven te kopen en voor de resterende looptijd de intrest op te strijken. Hou daarbij wel rekening met het feit dat u niet alleen een prijs moet betalen voor de obligatie, maar ook een vergoeding voor het aantal dagen dat sinds de vorige intrestafrekening al is verlopen.

 

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen