Bijna 40 miljoen euro buit bij phishing
In 2022 werd er in totaal 39,8 miljoen euro buit gemaakt naar aanleiding van phishing, een praktijk waarbij criminelen op een slinkse manier proberen om paswoorden van consumenten te bemachtigen om er vervolgens hun rekening mee te plunderen. Dat is een pak meer dan de 25 miljoen euro die ze het jaar voordien naar zich toehaalden.
De stijging is vooral te wijten aan de enorme toename van het aantal uitgestuurde phishingberichten. Volgens een studie van de bankenfederatie Febelfin en het onderzoeksbureau Indiville kreeg 69% van de Belgen de afgelopen 6 maanden minstens één phishingbericht.
Ook het Centrum voor Cybersecurity België merkte de explosie. Het ontving liefst 6 miljoen doorgestuurde verdachte berichten van consumenten op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Dat waren er 1,5 miljoen berichten meer dan in 2021.
Gelukkig helpen intensieve monitoring en innovatieve projecten. Ongeveer 75% van alle frauduleuze overschrijvingen n.a.v. phishing werden gedetecteerd en geblokkeerd of teruggevorderd.
Intussen geeft 8% van de Belgen aan al slachtoffer te zijn geworden van een phishingpoging. Bij jongeren is dat zelfs 12%. Hoewel ze opgroeien met digitale technologie en vaak als ‘digital natives’ worden gezien, betekent dit jammer genoeg niet dat ze over alle digitale vaardigheden beschikken en goed op de hoogte zijn van online veiligheid, aldus de bankenfederatie Febelfin.
- Financiële sector gebruikt artificiële intelligentie om phishing te onderscheppen
- Wil u nog bankieren zoals vroeger?
- Payconiq installeren kan met itsme
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.