Maximumprijs voor offline bankverrichtingen: hoeveel betaalt de niet-digitale klant vandaag?
De banken trekken voluit de kaart van de digitalisering. Maar om de niet-digitale klant niet in de kou te laten, leggen de regering en bankenkoepel Febelfin wel de laatste hand aan een universele bankdienst met maximumprijzen. Spaargids.be ging na hoe hoog de kosten de afgelopen jaren voor de traditionele, analoge klant zijn opgelopen.
De meeste consumenten voeren nagenoeg alle bankverrichtingen vandaag uit via pc of smartphone. Toch is nog lang niet iedereen vertrouwd met digitaal bankieren en kiest daarnaast ook een groep consumenten bewust voor het bankloket. Aangezien de offline klant zijn bankkosten voortdurend ziet oplopen, werkt de overheid samen met bankenkoepel Febelfin een charter uit, dat De Tijd al kon inkijken.
Plafond van 60 euro per jaar
De nieuwe universele bankdienst plafonneert de kosten voor niet-digitale klanten op 60 euro per jaar. Inbegrepen zijn 60 manuele verrichtingen, minstens 24 geldafhalingen aan de eigen bankautomaten van de bank en het afdrukken van bankafschriften in het kantoor. Voor het verzenden van rekeningafschriften rekenen de initiatiefnemers op een redelijk tarief.
De kloof tussen de bankkosten voor een klassieke en een digitale klant blijkt dan ook bijzonder groot. Bovendien kondigen veel banken regelmatig bijkomende prijsstijgingen aan.
Pakketten
Opvallend zijn de grote verschillen binnen het bankenlandschap. De meeste spelers bieden verschillende types zichtrekeningen: van een standaard gratis versie, tot een zichtrekening met uitgebreider dienstenpakket tegen een vast maandtarief. Voor de meest lijvige formules betaalt de consument al snel meer dan 80 euro per jaar.
Tot 6 euro per manuele overschrijving
Als we inzoomen op individuele verrichtingen, dan betaal je al snel 0,50 euro per geldopname aan een automaat die niet tot jouw huisbank behoort. Aan het loket loopt de rekening zelfs op tot 2 euro per geldopname. Voor een papieren overschrijving vormt een tarief van 2 euro evenmin een uitzondering, met Nagelmackers als uitschieter: je betaalt er 6 euro wanneer je een manuele overschrijving in het kantoor uitvoert. Zelfs om te betalen, kan je dus een pak extra betalen.
Tip: Ga hier zelf na hoe hoog de kosten van jouw zichtrekening oplopen tegenover andere banken
Jongeren volledig digitaal
Het mag dus duidelijk zijn dat wie geen gebruik maakt van digitaal bankieren al snel een gepeperde rekening voorgeschoteld krijgt. Hoewel een maximaal kostenplaatje van 60 euro hoog lijkt, zal het voor veel offline consumenten waarschijnlijk toch een stevige besparing betekenen.
Wat opvalt, is dat de meeste banken bij hun jongerenrekeningen zelfs geen tarieven voor kantoorverrichtingen vermelden. Het lijkt er dus op ze de jonge consumenten liever volledig online op hun wenken bedienen.
Het nieuwe charter rond een universele moet volgens De Tijd vanaf 1 januari 2022 tot het aanbod van de banken behoren.
- Wat kost de afhandeling van een nalatenschap bij de bank?
- Hoe past u het bedrag dat u kunt overschrijven aan?
- Wil u nog bankieren zoals vroeger?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.