Contact

Een woning kopen: nu toehappen of beter afwachten?

Een woning kopen: nu toehappen of beter afwachten
Gianni D’Angelo

Een woning kopen: wanneer doet u dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want het is gissen wanneer de tijden weer ‘normaal’ zullen zijn.

“Het is inderdaad heel moeilijk te voorspellen wanneer de tijden weer beter worden”, zegt Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder van de Dewaele Vastgoedgroep. “Maar als u echt uw droomwoning heeft gevonden en u kan die met een lening betalen, dan moet u die kopen. In de dertig jaar dat ik in de branche zit, heb ik al meermaals meegemaakt dat mensen het zich hebben beklaagd dat ze gewacht hebben om hun ideale woning te kopen. Zo goed als altijd omdat ze dachten dat er zich een betere opportuniteit zou voordoen.”

“Het is trouwens ook zo dat als de intresten stijgen, zoals dat nu het geval is, de prijzen dan dalen of ten minste toch minder snel stijgen. En omgekeerd ook: als de intresten dalen, dan stijgen de prijzen. Nu de inflatie zo hoog is, denk ik niet dat de prijzen snel zullen dalen. Daarom: heeft u uw droomhuis gevonden, verkrijgt u een woonkrediet en heeft u werkzekerheid, dan is er geen reden om te wachten.”

 

Werkzekerheid

Dewaele begrijpt wel de aanhoudende twijfel bij kopers of potentiële kopers. “We hebben uitzonderlijke jaren achter de rug. De markt was oververhit of verstoord door corona. We kregen een grote vraag van mensen die wilden verhuizen door andere woonbehoeftes. Ze wilden groot wonen, comfortabel kunnen thuiswerken en beschikken over een tuin. Die switch is nu voor een stukje gebeurd, waardoor er weer een normalere situatie op de woonmarkt ontstaat. Dit jaar zijn er 1,8% minder transacties dan in 2021. Ik ervaar dat zelfs als positief. Dat er nu een beetje onzekerheid is om te kopen, is logisch. De hoge inflatie, de stijging van de energiefactuur en de hoge brandstofprijzen hebben een financiële impact op de inkomens. Maar dat mag geen hinderpaal vormen. U gaat een engagement aan voor bijvoorbeeld twintig jaar. Bovendien, een belangrijke factor bij de aankoop van een woning is werkzekerheid en op dat vlak is er niet meteen een probleem. We hebben een war for talent omdat veel sectoren kampen met een tekort aan werkkrachten. We bevinden ons dus ook niet in een crisis met veel en grote faillissementen.”

 

Voldoende geld opzij houden

Ook John Romain, oprichter van Immotheker Finotheker deelt in een artikel in De Morgen het advies van Dewaele: “Het is het moment om te kopen. Als we het uitstellen met twee maanden zal de energieprijs weer gestegen zijn, net als de rentes die nu al de pan uit rijzen. Vastgoedprijzen zullen blijven dalen, maar ook de stijgende energieprijzen en de inflatie kunnen nog een aantal jaar aanhouden. Zorg dus dat u voldoende geld opzij houdt en dat u altijd veilig zit.”

Tip: Bekijk hier welke rentes andere kopers hebben onderhandeld voor hun woonlening.

 

EPC-label in de gaten houden

Romain geeft kopers de raad om te letten op het EPC-label dat aantoont hoe energiezuinig een woning is. Want volgens hem scoort de helft van de woningen in Vlaanderen E of F. En vanaf januari krijgen eigenaars van dergelijke woningen vijf jaar de tijd om hun woonst om te tornen tot minimaal niveau D. En om dat realiseren, mag u rekenen op 50.000 tot 100.000 euro kosten.

 

Ook snel verkopen

De oprichter van Immotheker Finotheker is er ook van overtuigd dat wie een woning wenst te verkopen, dat best zo snel mogelijk doet. Zijn redenering: “Kopers kunnen minder lenen en moeten veel betalen om hun woning energiezuiniger te maken, waardoor er minder geld overblijft voor de woningen zelf. Daarnaast willen mensen nu ook zo snel mogelijk hun woning verkopen, waardoor het aanbod stijgt en de prijzen nog maar eens moeten dalen.”

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen