Contact

Geef jonge gezinnen "starterslening"

Geef jonge gezinnen starterslening

Vlaanderen moet jongeren beter ondersteunen bij het aankopen van een eerste woning. Dit is volgens CIB Vlaanderen een topprioriteit voor het Vlaamse woonbeleid aangezien steeds meer jonge gezinnen de aankoop uitstellen.

CIB Vlaanderen, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, organiseerde op vrijdag 22 november 2013 het grootste vastgoedcongres in België. Over één ding was iedereen het eens: het Vlaamse woonbeleid moet jongeren die dromen van een eerste woning beter ondersteunen. Een recente enquête toonde immers aan dat steeds meer jonge gezinnen financieringsproblemen ondervinden.

Zo stelt 75% van de vastgoedmakelaars een “gevoelige toename” vast bij het aantal jonge gezinnen die een dergelijke aankoop verplicht moet uitstellen. Bovendien weegt ook het aandeel van eigen inbreng steeds zwaarder door. Volgens de makelaars is het voor 42% onmogelijk iets te kopen zonder eigen inbreng.

Bovendien noemt de sectororganisatie de bestaande sociale leningen “kostenintensief” en te beperkt in doelgroep.

Tegelijk schaart CIB zich achter de “voorzichtige kredietverstrekking” van de banken. Die is immers cruciaal om de stabiliteit op de vastgoedmarkt te garanderen, aldus de confederatie.

Starterslening en woonbonus

Maar CIB Vlaanderen stelt meteen ook zelf enkele initiatieven voor. Zo is er het Nederlandse concept van de starterslening. Hierbij komt de overheid voor een beperkt bedrag tussenbeide zodat u alsnog een eerste woonst kan aankopen. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de overheid u 20.000 euro leent indien u slechts 180.000 euro kan lenen voor een woning van 200.000 euro. Drie jaar later begint uw afbetaling aan eenzelfde looptijd en interestvoet als die van een gewone lening.

Daarnaast stelt CIB ook voor de woonbonus te hervormen ten voordele van jonge kopers. De organisatie vraagt enerzijds het fiscale voordeel te concentreren aan het begin van de looptijd van het hypothecaire krediet en anderzijds het aftrekbare bedrag te maximaliseren in deze periode.

Tot slot vraagt CIB Vlaanderen de registratierechten te verlagen en vereenvoudigen. De confederatie stelt een vlak tarief (5%) voor in combinatie met één standaardvrijstelling (25.000 euro) voor de enige eigen woning. Aanvullingen hierop zijn mogelijk voor bijvoorbeeld energie- en renovatie-investeringen.

Vergelijk hypothecaire leningen.

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Reacties (0)

    Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

    & ontvang tips om te besparen