Contact

Handig als u van woning verwisselt, maar hoe duur is een overbruggingskrediet?

Handig als u van woning verwisselt
Tom Dejonghe

Lenen voor een huis of appartement werd de voorbije twee jaar fors duurder. Maar was dat ook het geval met een overbruggingskrediet? En wat kan u nu weer precies met zo’n krediet doen? We spraken erover met financieel adviseur John Romain van Immotheker Finotheker.

Stel: u hebt uw zinnen gezet op een huis. U besluit uw appartement te verkopen en in het huis te gaan wonen. Maar wanneer u de aankoopakte ondertekent, is uw oude woonst nog niet verkocht. Met een overbruggingskrediet kan u dan toch al uw nieuwe woning betalen. Of alleszins een deel daarvan.

Een overbruggingskrediet kan een tot twee jaar lopen. U betaalt de lening vervolgens in één keer terug, in de regel bij de verkoop van uw oude woning (zonder extra kosten) of na afloop van het krediet, met het geld dat de verkoop van uw woonst opbracht. Tijdens de looptijd zelf bent u doorgaans enkel interest verschuldigd.

“Als uw vorige woning al verkocht is, kan u maximaal 100% lenen van het aankoopbedrag uit het compromis”, legt John Romain uit. “U moet dan wel een hypotheekbelofte doen: u ertoe verbinden dat u een hypotheek laat nemen op uw oude en/of nieuwe woning als de bank daarom vraagt. Is uw oude woning nog niet verkocht, dan kan u 80 tot 90% van de geschatte waarde lenen, ook hier mits u een hypotheekmandaat geeft: een volmacht waarmee de bank op eender welk moment tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet een hypotheek kan nemen op de verkochte en eventueel ook nieuw gekochte woning.”

Voor- en nadelen

Hét grote voordeel van een overbruggingskrediet is natuurlijk dat u uw nieuwe woning (deels) kan betalen met de opbrengst van uw oude woonst, zelfs al is die nog niet verkocht. 

Hoeveel zo’n overbruggingskrediet dan kost? Als u bij de notaris langs moet gaan voor een mandaat, rekent die kosten aan voor het opmaken van die waarborgakte. Verder betaalt u dossierkosten aan de bank en mogelijk ook schattingskosten. En dan is er natuurlijk nog de hogere rente.

John Romain van Immotheker Finotheker: “Op dit ogenblik betaalt u voor een overbruggingskrediet 4,15 tot 7% rente, naargelang de bank. Dat percentage volgt de rente van overheidsobligaties (OLO’s) op één of twee jaar, naargelang u een overbruggingskrediet op een of twee jaar afsluit. De rente voor een overbruggingskrediet bedraagt daarbij doorgaans 1 à 2% meer dan de rente op de OLO’s. Met dus wel uitschieters zoals het voorbeeld van 7% dat ik daarnet gaf.”

Laat er ons even de evolutie van de OLO-rente op één jaar bijnemen. “Lange tijd lag die rente erg laag. Sinds augustus 2014 was ze zelfs negatief, tot ze in februari-maart 2022 opnieuw begon te stijgen, naar vandaag 3,5%. Waarom? Door acties van de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve. Zij hebben sinds februari-maart 2022 de kortetermijnrente fors opgetrokken, om de hogere inflatie te bestrijden. Zolang zij hun rente niet verlagen, blijft ook de rente van de OLO’s op korte termijn hoog en betaalt u dus meer voor een overbruggingskrediet.”

 “Een overbruggingskrediet zie ik echter als een bijkomstigheid”, merkt Romain nog op. “U betaalt er meer rente op, op één à twee jaar, maar u bespaart uiteindelijk doordat u minder bijkomend moet lenen op 20 tot 25 jaar. Maak dus zeker de vergelijking.”

Tip: Hier vindt u de tarieven voor overbruggingskredieten

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen