228, 24451
Contact

Hoe financiert u uw renovatie?

Hoe financiert u uw renovatie

Een nieuwe keuken of badkamer laten plaatsen, het dak vernieuwen, de kinderkamer uitbreiden of uw woning energiezuiniger maken. Kriebelt het, nu Batibouw weer de deuren opent? En zoekt u een interessante formule om uw renovatie te financieren?

U wilt geen al te groot bedrag lenen en dus geen hypotheeklening afsluiten, waarvoor u notariële en dossierkosten zou moeten betalen. U zit ook niet in de laatste rechte lijn van een hypothecaire lening die bijna is afgelost en waarvan u terugbetaald kapitaal opnieuw zou kunnen opvragen. Dus bent u op zoek naar een andere kredietformule voor uw renovatie. En daarin bent u zeker niet alleen. In 2022 werden liefst 35% meer renovatiekredieten afgesloten. Maar tussen welke formules kan u dan kiezen?

 

Mijn VerbouwLening

Wilt u de kwaliteit en energieprestaties van uw woning of appartement verbeteren? Ligt uw pand in Vlaanderen en is het minstens 15 jaar oud? En heeft u een belastbaar inkomen als alleenstaande van maximaal 51.840 euro, of ten hoogste 74.060 euro, als koppel zonder persoon ten laste of alleenstaande met één persoon ten laste?

Dan komt u voor de financiering van uw renovatie mogelijk in aanmerking voor de formule van Mijn VerbouwLening. U kan dan tot 60.000 euro lenen, terug te betalen op 25 jaar, met 3% korting op de rente. Tot voor kort leende u dus gratis, omdat de wettelijke rente minder dan 3% bedroeg. Sinds 1 februari 2023 betaalt u 2,25%. Dossierkosten betaalt u niet.

Interessant om te weten: ook als u uw woning verhuurt, komt u mogelijk in aanmerking voor Mijn VerbouwLening. In dat geval gelden er geen inkomensgrenzen, maar moet u aan enkele andere voorwaarden voldoen. Ofwel verhuurt u dan via een sociaal verhuurkantoor, in welk geval u een geschreven huurbelofte in handen moet hebben. Ofwel verhuurt u zelf, maar dan mag uw huurprijs niet meer dan 900 euro (of in enkele gemeenten: 1000 euro) bedragen.

 

Gewone renovatielening

Komt u niet in aanmerking voor Mijn VerbouwLening? Dan kan u voor een gewone renovatielening op afbetaling kiezen. Bij dat krediet betaalt u geen hypotheek- of dossierkosten. Dat maakt het een interessante formule als u een relatief klein bedrag wilt lenen. Mogelijk betaalt u de lening op maximaal 120 maanden terug, maar soms veel sneller.

Tarieven vindt u in allerlei grootteordes: van 3,69% bij Mozzeno tot 9,99% bij Budget Partners. Maar als u bijvoorbeeld begin maart 2023 20.000 euro wilde lenen en op 48 maanden terugbetalen, kostte u dat bij BNP Paribas Fortis 449,99 euro per maand, aan een Jaarlijks Kostenpercentage van 3,89%. In totaal betaalde u dan 1.599,52 euro rente.

 

Met korting, als u uw woning energiezuiniger maakt

Koopt u een woning of appartement met een energielabel van slechts E of F? Dan bent u sinds 1 januari 2023 verplicht om dat gebouw binnen de vijf jaar te renoveren en ze te brengen naar energielabel D of beter. Als u daarvoor een renovatiekrediet moet afsluiten, helpt de overheid de rentelast dragen, met een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger u uw woning of appartement maakt, hoe meer renovatiekrediet u kan lenen én hoe meer korting u krijgt. Maar dit renovatiekrediet met korting kan u alleen maar afsluiten in combinatie met een hypothecaire lening. U kunt het krediet dus niet afsluiten voor een woning die u al bezit.

Tip: Vind de beste verbouwingslening voor uw project met onze vergelijker

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen