228, 26103
Contact

Welk fiscaal voordeel levert mijn woonlening nog op?

Welk fiscaal voordeel levert mijn woonlening nog op?

Jarenlang was het fiscaal interessant om een woning te kopen en die te financieren met een hypotheeklening. Intussen is dat sterk gewijzigd. Toch genieten nog heel wat Belgen nog altijd van het krediet dat ze vroeger afsloten voor de woning die ze zelf bewonen.

Leningen tussen begin 2005 en eind 2015

Voor leningen die tussen 1 januari 2005 en 31 december 2014 werden afgesloten, mogen de kredietnemers die dit jaar hun lening nog niet volledig hebben afbetaald voor hun enige en eigen woning een vast bedrag inbrengen in hun belastingaangifte. In het Vlaamse gewest is dat 2.280 euro, in het Waalse gewest 2.290 euro en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 2.920 euro.

Gedurende de eerste tien jaar van de lening wordt dit basisbedrag dit jaar nog verhoogd met 760 euro in het Vlaamse en Waalse Gewest en met 970 euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf Nieuwjaar dooft deze toeslag dus uit.  

In Vlaanderen en Wallonië komt daar nog 80 euro bij voor wie op 1 januari na de ondertekening van de lening minstens drie kinderen ten laste had. In Brussel is dat 100 euro.

Het bedrag dat ze zo verzamelen, levert een belastingvermindering op tegen het marginale belastingtarief. Dat is het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen valt. Er is wel een minimum van 30%.

Leningen uit 2015

Voor leningen die tussen 1 januari 2015 en 31 januari 2015 werden afgesloten, zakte  het basisbedrag in Vlaanderen naar 1.520 euro. Daar komt de eerste tien jaar nog 760 euro bij. En dat kan dan nog eens worden verhoogd met 80 euro als de kredietnemers op 1 januari na het afsluiten van de lening minstens drie kinderen ten laste hadden. Het bedrag dat de kredietnemers zo verzamelden, levert hen een belastingvermindering op tegen een vast tarief van 40%.

In Wallonië bleef het basisbedrag op 2.290 euro liggen. Daar komt de eerste tien jaar nog 760 euro bij. En er was een verhoging met 80 euro voor wie op 1 januari na het afsluiten van de lening minstens drie kinderen te laste had. Het bedrag dat de kredietnemers zo verzamelen, levert hen een belastingvermindering op tegen een vast tarief van 40%

In Brussel bedraagt het basisbedrag 2.920 euro. Daar komt de eerste tien jaar van de lening nog 970 euro bij. En er is een verhoging met 100 euro voor wie op 1 januari na de ondertekening van de lening minstens drie kinderen te laste had. Het bedrag dat ze de kredietnemers zo verzamelen levert hen, een belastingvermindering op tegen een vast tarief van 45%

Leningen vanaf 2016

Voor leningen die werden afgesloten tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019 is in het Vlaamse Gewest bedraagt het basisbedrag nog altijd 1.520 euro, maar dat zowel voor je eerste woning als voor een volgende woning voor zover je de woning waarvoor je het fiscaal voordeel aanvraagt ook effectief gaat bewonen. Het bijkomende bedrag van 760 euro gedurende de eerste tien jaar van de lening is er alleen als de woning die je effectief bewoont ook nog altijd je enige woning is. En wie op 1 januari na het afsluiten van de lening minstens drie kinderen had, mag daar nog 80 euro aan toevoegen. Het bedrag dat de kredietnemers zo verzamelen levert hen een belastingvermindering op tegen een vast tarief van 40%.

Voor leningen die sinds 1 januari 2020 in Vlaanderen werden afgesloten, is er geen fiscaal voordeel meer.

Voor leningen die sinds 1 januari 2016 in het Waalse gewest worden afgesloten, hebben de kredietnemers recht op de zogenaamde chèque habitat of woonchèque, waarbij het fiscaal voordeel afhangt van hun inkomen.

De woonchèque bestaat uit twee delen. Het eerste deel hangt af van het netto belastbaar inkomen. Voor inkomsten tot 26.394 euro gaat het om 1.520 euro. Boven dat bedrag wordt een korting toegepast. En eens boven 101.805 euro is er geen voordeel meer.  Daarnaast is er een forfaitaire toeslag van 125 euro per kind. Het bedrag wordt vervolgens beperkt tot het bedrag dat gedurende het jaar effectief wordt betaald aan de terugbetaling van het kapitaal, de intrest en de premie voor de schuldsaldoverzekering.

De eerste tien jaar wordt het bedrag van de woonchèque volledig toegekend. De volgende tien jaar zakt dat tot 50%. Een voorwaarde is wel dat de kredietnemer buiten de woning waarvoor hij leende geen andere woning bezit.

In het Brusselse gewest bleef de regeling in 2016 gelijk aan die van 2015. Sinds 1 januari 2017 is er geen fiscaal voordeel meer voor wie in de hoofdstedelijke regio een woonlening afsluit.

Tip: Hier vindt u de tarieven die momenteel gangbaar zijn voor hypotheekleningen

Nog dit: Jarenlang leverde ook de aankoop van een tweede of volgende woning fiscale voordelen op. Maar ook die zijn voor nieuwe leningen intussen ook afgeschaft.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen