Hoe Hotel Mama de droom van een eigen woning dichterbij brengt
De woningprijzen blijven stijgen. Dat maakt het voor jongeren niet evident om een eigen stek te verwerven. Het gevolg is dat ze het ouderlijke nest later verlaten. Die enkele jaren extra bij Hotel Mama brengen hun woningdroom van jongeren vaak wel dichterbij.
Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de gemiddelde leeftijd van nestverlaters in ons land de afgelopen 20 jaar van 24,4 naar 25,5 jaar steeg. Vrouwen slaan op de leeftijd van 24,8 jaar hun vleugels uit, terwijl mannen nog 1,4 jaar langer in de ouderlijke woonst verblijven.
Wie langer thuis vertoeft, geniet niet alleen van de was en plas, maar laat ondertussen ook de spaarrekening aandikken. Het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) kwam in 2019 tot de conclusie dat thuiswonende jongeren maandelijks met 716 euro minder kosten kampen dan hun leeftijdsgenoten die een woning huren. Het voordeel na één jaar: 8.952 euro.
Extra spaarcenten en lagere quotiteit
Die extra spaarcenten spelen jongeren in de kaart wanneer ze na enkele jaren tot de aankoop van een woning overgaan. De Nationale Bank van België heeft de regels om een woonkrediet toe te kennen in 2019 verstrengd. Banken mogen sindsdien maar maximaal 35 procent van hun kredietvolume toekennen aan leningen met een quotiteit hoger dan 90 procent. Een quoiteit van 90 procent betekent dat u 10 procent van het aankoopbedrag meteen zelf op tafel moet leggen en de overige 90% financiert met een hypothecaire lening.
Hoe Hotel Mama de droom van een eigen woning dichterbij brengt
Het spaarbedrag dat jongeren verzamelen door bij Hotel Mama te wonen, geeft dus mogelijk de doorslag bij het verkrijgen van een woonkrediet. Bovendien kennen banken vaak gunstigere rentevoeten toe aan kopers met een hogere eigen inbreng. De Rentebarometer van Immotheker wijst op een gemiddelde rente van 1,55% voor een lening met een looptijd van twintig jaar bij een quotiteit tussen 81% en 100%.
Uit de offertes die kandidaat-kopers aan Spaargids.be bezorgen, blijkt evenwel dat het nog een stuk scherper kan. Kopers met een hogere eigen inbreng dwingen zelfs een rentevoet van minder dan één procent af.
Wat kost Hotel Mama voor de ouders?
Tegenover het financiële voordeel voor de jongeren, staat uiteraard een hoger kostenplaatje voor de ouders. De Gezinsbond schat de gemiddelde extra maandelijkse minimumkosten voor een thuiswonende 23-jarige op 707,32 euro. Al betaalt een werkende jongere mogelijk wel kost en inwoon.
Als de kinderen het ouderlijke nest effectief verlaten, zorgen de ouders in veel gevallen opnieuw voor een extra duwtje in de rug. Dat geldt voor de helft van de Vlaamse jongeren. Gemiddeld krijgen ze 37.000 euro cadeau van hun ouders, zo blijkt uit onderzoek dat vastgoedmakelaar Hillewaere twee jaar geleden liet uitvoeren.
Tip: Maak hier een simulatie van uw woonlening.
- Blijven huren of toch kopen?
- Betaalt de kredietnemer het gelag voor de hoge tarieven op termijnrekeningen?
- Hoe koopt u in vijf stappen een tweede verblijf in Spanje?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.