228, 24248
Contact

Inflatie en hoge rente doen aantal woonleningen krimpen

Inflatie en hoge rente doen aantal woonleningen krimpen

De hoge inflatie en de stijgende rentevoeten beginnen hun tol te eisen. De daling van het aantal aanvragen voor een hypotheeklening uit het tweede trimester zette zich tussen begin juli en eind september door in een terugval van het aantal effectief afgesloten kredieten.

In het derde trimester werden in ons land in totaal nog iets meer dan 61.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten. Dat waren er bijna 11% minder dan in dezelfde periode van 2021, berekende de Beroepsvereniging van het Krediet. Ook het totaal gevraagde bedrag daalde. Het viel met iets meer dan 4,5% terug tot nog 10,5 miljard euro. 

Opvallend was wel dat het aantal toegekende kredieten voor de aankoop of bouw van een woning nog relatief standhield. Voor de aankoop van een woning zakte het aantal leningen slechts met 4,2%, voor de bouw was er een terugval met 7,4% en voor een aankoop met verbouwing met 2,7%. Nochtans zijn panden de voorbije jaren aanzienlijk duurder geworden. Zo bedroeg de gemiddelde prijs voor een huis in Vlaanderen volgens de notarisfederatie in het tweede kwartaal al 341.635 euro, 30,2% meer dan vijf jaar geleden. Voor een appartement was dat 264.937 euro, 22% meer.

De terugval manifesteerde zich echter vooral bij mensen die een lening afsloten voor de renovatie van een woning (- 24,5%) of voor andere doeleinden zoals de aankoop van een bouwgrond ( -30,2%). Mogelijks speelden hier de opgelopen kosten voor bouwmaterialen en de economische onzekerheid die door de oorlog in Oekraïne wordt aangewakkerd een rol.

 

Rentevoet

Intussen zijn de leningen de voorbije maanden een heel stuk duurder geworden. Voor een lening op twintig jaar met vaste rente bedraagt de gemiddelde rentevoet momenteel al 3,16%, blijkt uit de rentebarometer van Immotheker Finotheker. Dat is 1,73% meer dan een jaar geleden. Wie 250.000 euro leent, moet daardoor al 1.400,95 euro per maand afbetalen. Dat is elke maand 149 euro extra in vergelijking met een jaar geleden. Op jaarbasis geeft dat een extra factuur van 1.788 euro. Ter vergelijking: in 2020 bedroeg het mediaan maandloon van een voltijds tewerkgestelde werknemer in ons land 3.550 euro, bruto welteverstaan.

De daling van de kredietverstrekking zal zich overigens versneld voortzetten. Herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, daalde het aantal kredietaanvragen in het derde trimester van 2022 met meer dan 13% ten opzichte van het derde trimester van 2021. Ook in bedrag was er een daling met bijna 10%.

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen