Woonlening: al 500 euro kwijt vooraleer u geld krijgt
Lenen kost geld. Niet alleen omdat u intresten moet betalen, maar ook omdat u een hele reeks andere kosten heeft. Alleen al de kosten om een dossier op te maken, kunnen u enkele honderden euro’s kosten. U houdt er dus maar beter rekening mee.
De banken hadden het enkele jaren geleden gevonden. Omdat ze steeds minder verdienden op de intresten van de leningen die ze toekenden, zochten ze andere inkomstenbronnen. Een van de populaire pistes daarbij was een verhoging van de dossierkosten, die ze aanrekenden om allerlei documenten voor uw kredietaanvraag te verzamelen en op te volgen. Sommige instellingen gingen daarbij tot 750 euro.
Maxima
Om misbruiken te voorkomen, legde de regering maximumbedragen vast. Voor een hypothecair krediet mogen de banken sinds 1 april 2017 hoogstens nog 500 euro aan dossierkosten vragen, ongeacht het geleende bedrag. Voor een overbruggingskrediet – waarbij u bijvoorbeeld moet lenen omdat u tijd nodig heeft om een oude woning te verkopen - is er een maximum van 300 euro. En voor een herfinanciering bij dezelfde instelling om een lening met hoge rente om te zetten in een krediet met lagere intrestvoeten is dat 250 euro. De wetgever ging er vanuit dat de bank in dat laatste geval al over heel wat informatie beschikt. Dit geldt wel alleen voor een eerste herfinanciering. Bij een tweede binnen de twaalf maanden mogen de banken wel een hogere dossierkosten aanrekenen.
Tip: Hier vindt u de goedkoopste hypothecaire woonleningen
In de praktijk passen zowat alle instellingen de hoogste bedragen toe. Al zijn er toch ook die iets gematigder zijn. Zo vraagt KBC voor een overbruggingskrediet zonder hypotheekstelling ‘slechts’ 250 euro in plaats van 300 euro. Voorts krijgen Cera-vennoten er een korting van 30% op de standaard dossierkosten. Bij Belfius moet voor hypothecaire leningen tot 50.000 euro ‘maar’ 350 euro worden neergeteld in plaats van 500 euro.
Tip: Hier vindt u de kosten voor de herfinanciering van een woonkrediet
Kredietaanbod
Belangrijk is dat banken alleen dossierkosten mogen aanrekenen als ze hun klanten een kredietaanbod doen. Dat betekent dat ze bereid zijn de lening toe te kennen tegen de afgesproken voorwaarden. Voor een geweigerde lening mogen ze geen dossierkosten in rekening brengen.
Naast de klassieke dossierkosten bij het aanvragen van een hypothecaire lening kunnen banken ook dossierkosten vragen voor wijzigingen aan een bestaand krediet. Bijvoorbeeld als ze op uw vraag de looptijd moeten verlengen of verkorten. Bij Belfius kost dat 100 euro, bij Argenta 125 euro en bij ING 150 euro.
Verbouwingen
Nog dit: voor een kleinere (ver)bouwingslening kunt u ook een gewone financiering afsluiten in plaats van een hypothecair krediet. Hiervoor rekenen de banken geen dossierkosten aan.
Tip: Hier vindt u de goedkoopste verbouwingsleningen
- Welke kosten heeft u als u leent voor uw woning?
- Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
- Laatste dagen voor renteloos renovatiekrediet
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.