Geld nodig? Laat uw pensioensparen toch best staan
Door de coronacrisis komt het bij een aantal mensen wellicht op tafel: u heeft dringend geld nodig, maar uw bank- en spaarrekeningen zijn quasi leeg. Kan u dan het geld dat u opzij heeft gezet voor uw pensioensparen niet (tijdelijk) opvragen?
Het antwoord op die vraag is positief. Wie geld opzij heeft gezet voor zijn pensioen, maar dat toch vroeger nodig heeft, kan het inderdaad vervroegd opvragen. Maar of het aangewezen is, is een ander paar mouwen. Het vervroegd opvragen, wordt zwaar belast, tenzij u voor uw 55ste bent gestart met het pensioensparen en u intussen uw zestigste verjaardag al hebt mogen vieren.
Het pensioensparen heeft als doel u een extra kapitaal te laten opbouwen tegen de pensioenleeftijd. U kunt dat doen door geld te storten in een fonds bij de bank, die daar vervolgens aandelen en obligaties mee koopt. Of u kunt kiezen voor de formule van de pensioenspaarverzekering, waarbij een verzekeraar u een basisrente waarborgt, die nog kan opgetrokken worden met winstdeelnemingen indien de herbeleggingen van uw stortingen door de verzekeringsmaatschappij meer opbrengen en haar financiële toestand dat toelaat.
Tip: Hier vindt u de rendementen van de pensioenspaarfondsen over de voorbije jaren
Tip: Hier vindt u de rendementen van de pensioenspaarverzekeringen over de voorbije jaren
Fiscaal voordeel
De bedragen die u kunt spenderen aan het pensioensparen zijn beperkt. Het gewone plafond bedraagt 990 euro per jaar, het verhoogde plafond 1.270 euro.
De stortingen worden ook fiscaal aangemoedigd. Wie een bedrag tot 990 euro spaart, krijgt een belastingvermindering van 30% van het gestorte bedrag. Wie tussen 990 en 1.270 euro stort, geniet een belastingvermindering van 25%. Kiest u voor de maxima, dan geniet u belastingverminderingen van 297 euro (990 euro x 30%) of 317,50 euro (1.270 euro x 25%).
Drie mogelijkheden
Deze fiscale gunsten hebben wel een keerzijde. Vraagt u het geld voortijdig op, dan wordt u fiscaal gestraft. Tegenover de belastingvermindering die u krijgt als u stort, staat namelijk een eindbelasting op het gespaarde bedrag. De fiscus geeft dus niet alleen, hij neemt ook. En dat is verschillend naargelang het tijdstip van opvraging.
Er zijn drie mogelijkheden. Bent u voor uw 55ste gestart met pensioensparen en bent u intussen ouder dan 60, dan kunt u het tegoed opvragen zonder fiscale boete. Dat komt omdat u op uw zestigste verjaardag de eindbelasting van 8% betaalt. Eens die verplichting nagekomen, heeft u de weg vrij. Toch is dat niet altijd de beste optie. Blijft u na uw zestigste verjaardag aan pensioensparen doen, dan blijft u genieten van de belastingverminderingen op uw stortingen, terwijl de extra aangroei van uw pensioenkapitaal niet meer wordt belast. U zou dus de meest rendabele stortingen laten liggen.
Een tweede mogelijkheid is dat u voor uw 55ste bent gestart met pensioensparen, maar nog niet ouder bent dan zestig. Er is dan nog geen eindbelasting van 8% afgehouden. In dat geval wordt het opgevraagde kapitaal meestal belast tegen 33%. Voor het deel van het kapitaal dat werd opgebouwd met stortingen die voor 1992 gebeurden, is dat zelfs tegen het tarief van de hoogste schijf waarin uw inkomen valt, vaak 45% of zelfs 50%.
De derde mogelijkheid is dat u pas na uw 55ste bent gestart met pensioensparen. In dat geval moet uw contract minstens 10 jaar lopen. U moet uw eindbelasting van 8% dan op de tiende verjaardag van uw contract betalen. Vraagt u de tegoeden dan vervroegd op, dan verandert dit. Doet u dit na uw zestigste verjaardag, dan betaalt u de eindbelasting meteen. Doet u dat voor de zestigste verjaardag, dan betaalt u het tarief van 33%.
Oplossing
Het vervroegd opvragen van uw pensioensparen is dus niet altijd een goed idee. Heeft u geld nodig, dan kijkt u maar beter uit naar alternatieven. Een persoonlijke lening kan daarbij een oplossing bieden. Door de lage rente zijn die momenteel best aantrekkelijk.
Tip: Hier vindt u de tarieven voor een persoonlijke lening
- Wat u over het pensioensparen moet weten
- Spaarrekening gaf dit jaar hoogste opbrengst sinds 2012
- Brengt vastgoed meer op dan spaargeld?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.