Hoeveel bespaart u met een goedkoper middagmaal?
Inflatie doet de broeksriem aanhalen. Dus waarom ook niet letterlijk. Hoeveel kunt besparen wanneer u de lunch op het werk inruilt voor boterhammetjes van thuis? En hoe kunt u dat geld beleggen?
Voor we ons aan het vraagstuk wagen: een precieze berekening maken, is onbegonnen werk. Hoeveel dagen per week werkt u? Hoeveel dagen in een jaar werkt u? En hoeveel vakantie- en recuperatiedagen geniet u? Laat ons het daarom houden op een werknemer of werkneemster die fulltime werkt in een regime van vijf werkdagen van 38 uur per week en jaarlijks twintig verlofdagen plus tien wettelijke feestdagen geniet. In 2023 hebt u dan volgens de berekening van www.eclecticsite.be 229 effectieve werkdagen.
Wanneer we er vanuit gaan dat u met een huisgevulde brooddoos 5 euro bespaart tegenover het dagelijkse bezoekje aan de snackbar of het lunchrestaurant, dan spaart u in theorie 229 x 5 euro of 1.145 euro uit, na vijf jaar 5.725 en na tien jaar 11.450 euro. Daarbij houden we geen rekening met de mogelijke, zeg maar waarschijnlijke, prijsstijging van een belegd broodje en een frisdrank doorheen die periode.
Lunchbesparing en het spaarboekje
Een mogelijkheid bestaat erin de bespaarde centen maandelijks over te hevelen naar het spaarboekje. Bij de wettelijke totale minimumrente van 0,11% (0,01% basispremie en 0,10% getrouwheidspremie) op gereglementeerde spaarboekjes bedraagt uw rekeningsaldo bij een gelijkblijvende rente na vijf jaar 5.744 euro en na tien jaar 11.512 euro. Het rendement is dus miniem, maar wel gegarandeerd.
Parkeert u uw bespaarde centen op de spaarrekening met actueel het hoogste rendement, namelijk Vision plus van Santander Consumer Bank , dan bedraagt de jaarlijkse totale rente 0,60% (0,05% basisrente en 0,55% getrouwheidspremie). Na vijf jaar hebt u in dat geval 5.812 euro bijeen gespaard, na tien jaar dikt uw spaarrekening aan tot 11.800 euro. Al mag de spaarrente in tussentijd uiteraard niet gedaald zijn.
Tip: Vergelijk hier het rendement van de verschillende spaarrekeningen.
Maandelijks beleggen als alternatief
Wie een hoger rendement najaagt, beschikt over aardig wat alternatieven. Opteert u voor zekerheid, dan kunt u kiezen voor een maandelijkse storting in een tak 21-spaarverzekering. Ze biedt een gegarandeerde basisrente plus een potentiële winstdeelneming. Bent u bereid om risico’s te nemen, dan bieden beleggingsproducten een mogelijke uitkomst. Van beleggingsplannen en pensioenspaarfondsen over beleggingsfondsen en een maandelijkse aankoop van zogenaamde trackers of ETF’s, tot een tak 23-beleggingsverzekering. Aan opties geen gebrek. Om de aangewezen keuze te maken, houdt u best altijd rekening met de mogelijke risico’s en het totale kostenplaatje van het product.
- Argenta heeft meest tevreden klanten
- Kamer bespreekt verhoging roerende voorheffing op intresten uit spaarboekjes
- Tien misverstanden over feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen en trouwen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.