Vanaf wanneer geeft u uw kind zakgeld? En hoe doet u dat het best?
Nee, door zakgeld te geven, leert u uw kinderen niet automatisch met geld omgaan. Maar het is zeker een goed begin. Alleen, vanaf wanneer geeft u hen zakgeld? Hoeveel geeft u en hoe evolueert dat bedrag naarmate uw kinderen ouder worden? We vroegen het aan financieel expert Annelou van Noort, medeauteur van het boek 'Later word ik rijk.'
“Zes jaar is een mooie leeftijd om te starten met zakgeld”, legt Van Noort uit. “Met andere woorden: zodra kinderen leren lezen en rekenen. Zo jong leren ze ook nog gemakkelijk de juiste gewoontes aan.” En toch is dat niet wat de meeste ouders doen, blijkbaar.
Volgens onderzoek van Argenta krijgt slechts 31% van de zes- tot zevenjarigen zakgeld. De meeste kinderen (69%) beschikken er pas over als ze twaalf tot dertien zijn. En dat is waarschijnlijk geen toeval, want dan gaan ze meestal voor het eerst naar de middelbare school, waar ze al eens iets zelf betalen.
Hoeveel geeft u dan het best?
Bij kinderen van 5 tot 11 jaar krijgt de helft 5 euro per week (het mediaanbedrag), volgens het onderzoek van Argenta. Vanaf dan neemt dat bedrag langzaam toe tot kinderen meerderjarig zijn: van 6 euro per week op 12 tot 13 jaar tot 20 euro per week op 18 tot 19 jaar (opnieuw telkens het mediaanbedrag).
“Hoeveel u het best geeft, hangt af van wat uw kind of jongere ermee moet betalen”, gaat Van Noort verder. “Maak daarover goede afspraken met uw zoon of dochter.”
Hoe geeft u zakgeld het best?
“Vanaf de middelbare school krijgen kinderen vaak maandelijks hun zakgeld, in plaats van wekelijks. Daarbij ben ik echt wel een voorstander om uw minderjarige kinderen al een zicht- en spaarrekening te geven. Zo leren ze met digitaal geld omgaan en kunnen ze genoeg oefenen, met vallen en opstaan.”
Hoe kiest u een spaarrekening?
“Wat de spaarrekening betreft, moet u als ouder vooral goed nadenken over wanneer u wilt dat uw kind vrij over het geld kan beschikken dat op de rekening staat. Opent u een spaarrekening, waarop ú spaart voor uw kind? En staat de rekening op zijn of haar naam? Dan moet u er zich bewust van zijn dat uw zoon of dochter volledig over het geld beschikt, zodra hij of zij 18 jaar oud is. Dat is niet per se verkeerd, maar u weet het maar beter.”
Of dat invloed heeft op de depositogarantie, waardoor uw geld gewaarborgd is tot 100.000 euro per bank en per persoon (niet per rekening)? Wel, de depositogarantie geldt ook voor minderjarigen. Dus als de zicht- en spaarrekening op naam van uw minderjarige zoon of dochter staan, valt het geld erop onder zijn of haar depositogarantie.
En wat met de zichtrekening?
Kies een zichtrekening die specifiek bedoeld is voor jongeren. Zo’n rekening is namelijk meestal gratis. Met de meeste jongerenrekeningen kan u ook gratis geld afhalen en transacties uitvoeren. Voor de eerste debetkaart rekent de bank geen kosten aan. Voor papieren overschrijvingen en een kredietkaart mogelijk wel.
Met andere woorden: met de ene jongerenrekening bespaart u meer dan met de andere. Via de vergelijker van Spaargids checkt u makkelijk hoeveel uw zoon of dochter bespaart, afgestemd op zijn of haar persoonlijke verbruik.
“Ook andere zaken zijn van belang, zoals: vanaf welke leeftijd wilt u uw kind een betaalkaart geven? Wilt u zelf afhaallimieten instellen? Is een lokaal bankkantoor belangrijk, waar u binnen kan lopen met vragen? Spreek erover met uw kind en zoek het samen uit.”
Tip: Vind nu de voordeligste jongerenrekening voor uw kind
- Rente e-DEPO zakt naar 2,30%
- Verplichte daling van rente op spaarboekjes
- Waarom u best nog schenkt in 2024
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.