Vier mogelijkheden voor jonge spaarders
Jong geleerd, is oud gedaan. Het cliché geldt ook op het gebied van sparen. Daarom is het nuttig te overlopen welk aanbod banken en verzekeraars aan hun jonge klanten doen.
1. Geboortespaarrekening of jongerenspaarrekening
Spaargeld brengt maar weinig op, maar voor jonge klanten willen banken en verzekeraars wel een extra inspanning doen. Op zogenaamde geboortespaarrekeningen of jongerenrekeningen geven ze een hogere intrestvoet dan op spaarrekeningen voor volwassenen. De leeftijd waarmee iemand ophoudt om jongere te zijn, varieert per bank. Bij Triodos is dat bijvoorbeeld 18 jaar, bij Fintro loopt het op tot 30 jaar.
De voorwaarden die momenteel worden geboden op geboorte- of jongerenspaarrekeningen vind je hier.
2. Spaarplannen
Wie op regelmatige basis een bedrag opzij wil zetten voor zijn kinderen kan dit doen via een spaarplan, waarbij elke maand via een doorlopende opdracht een bepaald bedrag wordt overgeschreven naar een spaarrekening. Een aantal banken bieden hiervoor specifieke spaarrekeningen aan.
Zo geeft Deutsche Bank een basisrente van 0,90% en een getrouwheidspremie van 0,30% op een spaarrekening waarop maandelijks via een permanente opdracht wordt gestort. Er is wel een maximum van 500 euro per maand. Verwante formules vind je onder meer in de Step-Up-spaarrekening van Beobank en het Tempo Sparen bij ING.
Meer spaarplannen en meer info vind je hier.
3. Tak21-spaarverzekeringen
Er kan ook gespaard worden bij de verzekeraars, bijvoorbeeld via een tak21-spaarverzekering. Dat is een formule met een gegarandeerde basisrente, waarop je eventueel nog een winstdeelneming kan krijgen als de financiële markten en de resultaten van de verzekeraar dat toelaten. Als de rekening minstens acht jaar wordt behouden, moet geen roerende voorheffing worden betaald op de intresten. Een specifiek aanbod voor jongeren is de Yongo-spaarverzekering van AG Insurance.
Een overzicht van andere tak21-spaarverzekeringen vind je hier.
4. Voorhuwelijkssparen
Ten slotte kunnen jongeren aan voorhuwelijkssparen doen bij enkele mutualiteiten. Het bestaat erin dat ze jaarlijks 18 euro tot 48 euro storten. Het bedrag kan worden opgevraagd als ze trouwen of gaan samenwonen. Ze ontvangen dan bovenop hun spaarinspanningen een premie van 120% tot 125%. Maximaal loopt dit tot hun dertigste verjaardag. Zijn ze dan niet gehuwd of wonen ze dan niet samen, dan ontvangen ze een lagere vergoeding.
Het product wordt onder meer nog aangeboden door het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds, het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Bond Moyson in Oost- en West-Vlaanderen en de Socialistische Mutualiteit van Brabant. Een aantal andere ziekenfondsen zoals CM en Partena bieden sinds 2011 geen nieuwe contracten meer aan.
- Bedrijven moeten boete betalen voor foute individuele pensioentoezegging
- Staatsbon op 1 jaar levert 2,20% op, die op 8 jaar 2,80%
- Hoe tevreden was u dit jaar van uw bank?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.