Waarom kiest Belg opnieuw voor tak 21-levensverzekering?
De levensverzekering kent, na een terugval sinds 2012, voor het tweede jaar op rij een behoorlijke groei. Dat blijkt uit het jaarrapport van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. Individuele verzekeringen met gewaarborgde rente (tak 21-22) stegen in 2019 met 11,2%, terwijl levensverzekeringen verbonden aan beleggingsfondsen (tak 23) minder succes oogstten (-4,8%). We zochten een verklaring voor die evolutie.
Wat is de tak 21-spaarverzekering?
De tak 21-verzekering biedt een gegarandeerd rendement, eventueel aangevuld met een winstdeelname, afhankelijk van de evolutie op de financiële markten en de resultaten van de verzekeringsmaatschappij. Bij een aantal tak 21-verzekeringen bedraagt de gewaarborgde rente 0%, zodat de totale vergoeding volledig van de winstdeelnemingen afhangt. Aan een tak 21-verzekering hangen wel verschillende kosten vast zoals instapkosten en beheerskosten en taks op de gestorte premies.
Tip: Vergelijk hier de resultaten van de tak 21-spaarverzekeringen in 2019
Mogelijk fiscaal voordeel
U geniet – wanneer uw contract dat toelaat – van een fiscaal voordeel van 30% op de dat jaar gestorte premies, wanneer u uw tak 21-verzekering gebruikt voor pensioensparen. Daarnaast is er een fiscale aftrek mogelijk onder de vorm van langetermijnsparen. U kunt beide ook combineren en zo uw aanvullend pensioen en fiscale voordelen verhogen.
Voor langetermijnsparen betaalt u een belasting van 10% op het gespaarde kapitaal (met vrijstelling voor de winstdeelname), geïnd op uw zestigste verjaardag. Voor pensioensparen bedraagt die belasting 8%.
Wie de stortingen voor de tak 21-verzekering niet op zijn aangifte als pensioensparen of langetermijnsparen vermeldt en tijdens de eerste acht jaar van het verzekeringscontract zijn geld terugvraagt, betaalt 30% roerende voorheffing op de intresten, berekend tegen een fictief rendement van 4,75%.
Revival
De verhoogde taks op de gestorte premies van 1,1% naar 2% zorgde in combinatie met de lage rentes op de markten jarenlang voor een tanende populariteit van levensverzekeringen. In de analyse van de belangrijkste resultaten op de verzekeringsmarkt zoomde Assuralia een tijdje geleden in op de revival die de tak 21-spaarverzekering in 2018 heeft ingezet. De sectorfederatie noemt het de veiligste manier om een aanvullend pensioen te financieren als particulier of als zelfstandige.
De federatie klopt zich op de borst, omdat naar eigen zeggen “de verzekeraars jaar na jaar bewijzen in staat te zijn om het sparen via bankdeposito’s te kloppen en nog altijd winstdeelnames toe te kennen op recente contracten, terwijl zij de hogere rente op contracten van weleer honoreren, zij het zonder winstdeelnames.” De terugval van tak 23, de levensverzekeringen die verbonden zijn aan beleggingsfondsen, schrijft Assuralia-voorzitter Hans De Cuyper toe aan een vraag die sterk afhangt van fiscale aspecten, de inwisselbaarheid met andere producten, het beursklimaat en de economische context. Daardoor blijft de vraag volatiel.
Zekerheid primeert
Dat alles wijst er dus op dat veel Belgen nog altijd eieren voor hun geld kiezen. Met een tak 21-levensverzekering hopen ze de bodemrentes op de spaarrekeningen te overtreffen, zonder zich op de beleggingsmarkt te begeven. In slechte tijden is er geen winstdeelname, maar onder nul gaan kan ook niet. Dat blijkt samen met het eventuele fiscale voordeel vandaag opnieuw voor veel spaarders een belangrijk argument.
- Bankensector vreest nieuwe belasting op aangetrokken spaargeld
- Laat uw belastingvoordeel niet liggen
- Geld uit staatsbons vloeide vooral naar termijnrekeningen en kasbons
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.