België te laat met omzetting Europese richtlijn over betaaldiensten
![België te laat met omzetting Europese richtlijn over betaaldiensten](/sparen/images/payment-service.jpg)
De Europese betaalrichtlijn over betaaldiensten PSD II, die op 13 januari 2018 van start had moeten gaan, is nog steeds niet omgezet in Belgische wetgeving. Daardoor blijven een aantal zaken die van belang zijn voor de particuliere bankklant hangen.
Een van de bepalingen die moet worden omgezet in Belgische wetgeving is die van de beperking van de schade die ten laste van de consument kan worden gelegd als zijn bankkaart na verlies wordt misbruikt. Momenteel is dat nog 150 euro, onder PSD II zakt dat tot 50 euro.
Tip: vergelijk de mogelijkheden van de kredietkaarten in ons land
Een andere bepaling is het verbod op surcharging. Dit betekent dat handelaars geen extra kosten meer mogen aanrekenen aan klanten die met de kaart betalen, en dit zowel online als in de winkel.
Nog een bepaling is dat banken hun gegevens moeten openstellen voor derde partijen als de klant dat vraagt. Daardoor wordt het mogelijk dat een bank een app ontwikkelt, die ook de rekeningen van de klant bij andere financiële instellingen opneemt. De derde partij hoeft overigens geen bank te zijn, het kan ook een andere dienstverlener zijn.
Verwacht wordt dat de richtlijn alsnog in de eerste maanden van 2018 zal worden omgezet en van kracht wordt.
Later – en ten vroegste in september 2019 – komen daar nog nieuwe regels bij. Zo komt er een verplichting om een sterke klantenauthentificatie toe te passen. Die houdt in dat een consument zich steeds zal moeten identificeren via twee zaken uit een lijst van drie zaken: kennis (iets dat de klant weet zoals een wachtwoord of pincode) , bezit (iets dat de klant heeft zoals een betaalkaart of smartphone) en eigenschap (iets dat eigen is aan de klant zoals een vingerafdruk).
Lees ook:
- Belegger wordt beter geïnformeerd over risico's, kosten en opbrengsten
- Consument krijgt gedetailleerde info over premies voor autopolis en brandverzekering
- Goede voornemens voor uw geld in 2018
- Klanten N26 betalen met Garmin Pay
- 134.000 mensen veranderden in 2024 van bank via Bankswitching
- Flitsbetalingen voortaan zonder extra kosten
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.