Trap niet in deze vallen bij het aangaan van een woonlening
Eindelijk uw woondroom gevonden? Nu snel naar de bank, een lening afsluiten, de verkoper betalen en in uw nieuwe huis of appartement intrekken? Of toch maar eerder behoedzaam te werk gaan om te vermijden dat uw droom uiteenspat?
1. Zet een clausule in uw compromis
Het kost u niets en het kan u veel narigheid besparen. Heeft u uiteindelijk uw droomwoning gevonden en wil u dat vastleggen in een voorlopige koopovereenkomst of compromis, voeg er dan een clausule aan toe dat de aankoop gebeurt onder het voorbehoud van het verkrijgen van een lening. Slaagt u er dan nadien in om bij de bank een krediet te bekomen, dan kunt u de aankoop annuleren zonder verdere poespas. In het andere geval dreigt u een schadevergoeding te moeten betalen aan de verkoper, terwijl u met lege handen achterblijft.
2. Leen niet te veel
Het geldt voor elke lening, maar zeker voor een woonkrediet. Als u een lening afsluit, zorg er voor dat u die in normale omstandigheden ook kunt terugbetalen. Reken u daarbij niet rijk. U kunt ziek worden, u kunt uw werk verliezen, u kunt een auto-ongeval hebben, uw wasmachine kan de geest geven,… Ook in dat geval moet u de lening aflossen. Bouw dus financiële ruimte in om mogelijke tegenvallers op te vangen.
Is uw afbetaling te zwaar, kijk dan of u de lening over een langere termijn kan spreiden. Dat is weliswaar duurder, maar beter dat dan in wanbetaling moeten gaan.
Een goede oefening om te weten hoeveel u qua afbetalingen aankan, is te kijken hoeveel u de afgelopen maanden kon sparen.
3. Leen niet te weinig
Om dezelfde reden als waarom u niet te veel moet lenen. Gebruik dus niet uw laatste spaargeld om uw lening zoveel mogelijk te beperken. Anders moet u bij een onverwachte uitgave al onmiddellijk een bijkomende lening afsluiten.
Vergeet ook niet dat u een woonlening altijd vervroegd mag terugbetalen. Ook gedeeltelijk. Als de reserve die u achter de hand had later toch te groot blijkt of intussen stevig is aangegroeid, kunt u de lening dus beperken. U moet in dat geval op het terugbetaalde deel wel drie maanden intresten als wederbeleggingsvergoeding betalen aan de bank.
4. Wees niet te snel tevreden
Hap niet bij het eerste beste voorstel van uw bank toe. Een kwart procentje minder rente, kan een heel verschil maken. Veronderstel dat u 200.000 euro moet lenen en u wil dat doen met een vaste rentevoet voor de hele periode van het krediet. Bij een rente van 2,75% betaalt u dan 20 jaar lang maandelijks 1.080,97 euro, bij een rente van 3% is dat 1.105,15 euro. Na afloop zal u dan respectievelijk 59.433 euro (2,75%) of 65.235 euro (3%) aan intresten hebben opgehoest. Kiest u voor een looptijd van 25 jaar, dan moet u maandelijks 919,14 euro (2,75%) of 944,22 euro (3%) afbetalen, wat de totale factuur aan intresten op 75.741,40 (2,75%) of 83.265,24 euro (3%) brengt. Het laten spelen van de concurrentie kan u dus snel een paar duizend euro opleveren.
Tip: Kijk hier zelf hoeveel u kunt besparen met een kwartje minder intrest op uw lening
5. Let op met onbekende aanbieders van leningen
Wie beroepsmatig kredieten wil toestaan aan particulieren moet hiervoor een vergunning hebben. Kijk dus na als u met iemand in zee wil gaan die u niet zo goed kent. Dit geldt zowel voor leningen met hypotheek als leningen zonder hypotheek.
Tip: Hier vindt u de lijsten van de erkende kredietverstrekkers
6. Let op met bijkomende producten
Stelt de kredietgever u een korting op het tarief van uw lening voor als u ook een brandverzekering via hem neemt, kijk dan of het geboden voordeel de moeite waard is. Misschien geeft u uw voordeel van een lagere intrest al meteen weg via een duurdere verzekering. Vraag daarom ook een aantal offertes voor uw brandverzekering zodat u met cijfers in de hand kunt vergelijken.
Tip: Vraag hier in enkele muisklikken geheel vrijblijvend een aantal offertes aan.
- Vivium biedt woonlening op veertig jaar aan
- Blijven huren of toch kopen?
- Vlaamse Woonwaarborg niet van start op 1 januari 2025
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.