Wat kost een lening voor een tuinproject?

De tuin vormt het verlengstuk van de woning. Het is een plek om te ontspannen, samen tijd door te brengen, te ravotten en misschien zelfs te zwemmen. Voor een verzorgde tuin, die helemaal op de wensen en smaak van de eigenaar is afgestemd, kan het kostenplaatje al snel oplopen tot duizenden euro’s. Om die buitendroom te financieren, biedt een lening bij de bank mogelijk een uitkomst. Maar wat kost zo’n krediet?
Renovatiekrediet
Niet zelden volgt de (her)aanleg van de tuin als volgende stap na de aankoop van een woonst. In dat geval is het resterende budget niet altijd toereikend. U kunt in dat geval bij de bank aankloppen voor een lening. U geniet er van gunstige voorwaarden, aangezien de kredietinstelling uw tuinproject als een verbouwing beschouwt, waardoor het in aanmerking komt voor een renovatiekrediet.
Zo’n renovatielening is een lening op afbetaling waarmee u verbouwingen kunt financieren. Ze kent een vaste rentevoet, maandelijkse aflossingen en een vooraf bepaalde looptijd. KBC Bank en CBC afficheren met 2,50% de meest gunstige rentevoet voor wie 10.000 euro leent met een looptijd van 36 maanden. U betaalt in dat geval 288,49 per maand af, goed voor een totale intrest van 385,64 euro.
Van tuinhuis tot totaalproject
Goed om weten is dat dergelijke renovatieleningen – afhankelijk van de kredietverstrekker – al mogelijk zijn voor bedragen vanaf 500 euro. Het betekent dat ook kleinere investeringen, zoals de aankoop van een tuinhuis in aanmerking komen. Bij sommige banken is het ook mogelijk om een hoger bedrag dan de waarde van de werken te lenen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij BNP Paribas Fortis waar u tot 130% van de investeringssom kunt lenen.
U houdt er best rekening mee dat verschillende kredietinstellingen de rentevoet laten afhangen van het kredietbedrag. Leent u bij BNP Paribas Fortis 10.000 euro met een looptijd van 36 maanden, dan bedraagt de rentevoet 3,90%. Bij een lening van 15.000 euro valt dat jaarlijkse kostenpercentage terug naar 2,50%. Vergelijken blijft de boodschap.
Renoveren via wederopname woonkrediet
Het alternatief bestaat in een wederopname van uw hypothecaire lening. U hergebruikt in dat geval (een deel van) het al afgeloste kapitaal van uw bestaande woonkrediet om uw tuinproject te financieren. Die formule heeft als voordeel dat u geen notaris- en hypotheekkosten hoeft te betalen. U leent tegen de actuele rentevoeten voor een hypothecaire lening en betaalt daarnaast ook dossierkosten. Het komt er dus op aan van het totaalplaatje in ogenschouw te nemen en na te gaan of u op die manier onder de kosten van een renovatiekrediet duikt.
Tip: Hier vindt u een overzicht van de geafficheerde rentevoeten voor hypotheekleningen.
- Hoe bekomt u het goedkoopst een woning met energielabel D: kopen of renoveren?
- Drie manieren om uw kinderen te helpen bij de aankoop van een woning
- Lenen 30 jaar voor een woning met energielabel A of op 20 jaar voor een label F of G?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.