Wat kunt u doen om niet op de zwarte lijst van wanbetalers te belanden?
Het aantal mensen dat zijn leningen niet meer kan afbetalen, zit opnieuw in de lift. Eind oktober stonden er al 277.682 namen op de ‘zwarte lijst’ bij de Nationale Bank. Wat zijn de gevolgen daarvan? En wat kan u doen om ze te vermijden?
De sterke stijging van de levenskosten doet velen naar adem happen. Steeds meer gezinnen komen financieel niet meer rond. En dus blijven rekeningen onbetaald.
Ook aflossingen van leningen durven daarbij al eens sneuvelen. Het niet tijdig aflossen ervan kan nochtans grote gevolgen hebben. Banken zijn immers verplicht om de namen door te geven van kredietnemers die drie maanden achterop zijn met hun afbetaling of die drie afbetalingen hebben gemist. Ze worden ingeschreven op een lijst bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren bij de Nationale Bank. Elke bank is verplicht om die te controleren vooraleer ze nieuwe kredieten toestaan. Dit maakt dat het voor wanbetalers moeilijk wordt elders nog krediet te krijgen.
De vermelding op de lijst bij de Nationale Bank wordt tien jaar behouden. Als u uw contract alsnog nakomt en dus alles betaalt, wordt de termijn verminderd tot één jaar na de regularisatie. Elke regularisatie moet door de bank binnen de acht werkdagen worden gemeld aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren.
Vooral voor consumentenkredieten
Eind oktober stonden 277.682 namen op de lijst met wanbetalers. Dat waren er licht meer dan de 277.564 van een maand eerder, maar nog een pak minder dan de 295.166 van een jaar eerder. Het ging om mensen met minstens één achterstallig krediet.
Gemiddeld was 4,5% van de kredietnemers minstens drie maanden achterstallig of achterstallig geweest. Van alle toegestane consumentenkredieten had 5,3% een achterstalligheid, van alle toegestane hypotheekleningen was dat amper 0,7%.
Voorkomen
Hoe kunt u nu die achterstalligheid en alle narigheid nadien voorkomen? Door tijdig te gaan praten met uw bank. Wacht niet tot u drie maanden achterstallig bent.
Uw bank kan u bijvoorbeeld een herschikking van uw krediet voorstellen, bijvoorbeeld door u enkele maanden alleen intresten te laten betalen. Als u zich houdt aan die regeling bent u niet achterstallig. De speciale regeling die er is om mensen te helpen die in financiële problemen zijn gekomen door de hoge energieprijzen past trouwens in dat kader.
Of u kunt problemen om een tijdelijke overbruggingslening aan te gaan indien u kunt aantonen dat uw probleem van korte duur is omdat u binnenkort toch inkomsten krijgt uit een erfenis, een groepsverzekering of de verkoop van een onroerend goed. Let wel: het is niet aangewezen de ene put te delgen door een andere put te graven.
Een andere mogelijkheid is gaan praten met een schuldbemiddelaar, bijvoorbeeld via het OCMW of het Centrum voor Algemeen Welzijn. Misschien is het mogelijk om andere betalingen te herschikken, zodat u uw lening wel kunt afbetalen.
Tip: Hier vindt u een overzicht van persoonlijke leningen
- Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
- Betaalt de kredietnemer het gelag voor de hoge tarieven op termijnrekeningen?
- Vivium biedt woonlening op veertig jaar aan
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.