Welk effect hebben de hogere rentes voor woonkredieten op de kredietvolumes van de banken?
Amper twee jaar geleden kon u nog een woonlening afsluiten tegen 1,20%. Vandaag is een woning kopen fors duurder en stegen ook de rentevoeten. Leent u vandaag voor een looptijd van twintig jaar tegen een vaste rente met een eigen inbreng van minimaal 20%, dan bedraagt de gemiddelde rentevoet volgens de Rentebarometer van Immotheker al 3,54%.
Alle vijftig leden van de Beroepsvereniging van het Krediet, die samen ongeveer 90% van de nieuw verstrekte hypothecaire kredieten voor hun rekening nemen, sloten in het tweede trimester van 2023 ongeveer 44.600 hypothecaire kredietovereenkomsten af, voor in totaal bijna 7,4 miljard euro (zonder herfinancieringen), of 36% minder dan een jaar geleden. In totaal behandelden ze meer dan 70.000 kredietaanvragen, of 29% minder dan een jaar eerder.
Met deze cijfers krijgen we een déjà vu: ook tijdens het eerste trimester van 2023 sloten de banken al zoveel minder woonkredieten af, vergelijken met het eerste trimester van 2022: -36,18% in aantal, -35,82% in bedrag. Meer zelfs: de woonkredietproductie kalft al af sinds het laatste kwartaal van 2021, op een opstoot in het begin van 2022 na.
De daling van het aantal verstrekte kredieten in het tweede trimester van 2023 ten opzichte van het tweede trimester van 2022 laat zich voor alle bestemmingen voelen. Zo kenden de banken minder kredieten toe om een woning aan te kopen (-10.000 of -27,8%), aan te kopen met verbouwing (-1.015 of -30,3%) en te renoveren (-6.724 of -43%). Maar het sterkst van al daalde het aantal verstrekte bouwkredieten, namelijk met -5.470 of -50,9%, en het aantal kredieten voor andere doeleinden (-1.964 of -49,1%).
Het aantal herfinancieringen duikelde in het tweede trimester van 2023 opnieuw spectaculair met -78,3%, om te eindigen op minder dan 1.800.
“Onze resultaten van de eerste helft van 2023 weerspiegelen een moeilijke marktcontext met hoge inflatie, stijgende rente, nieuwe lokale wetgeving over de EPC-waarde …”, zegt woordvoerder Renaud Dechamps van ING België. “Daarbij zien we een sterke daling van het aantal nieuwe hypotheekleningen.”
BNP Paribas Fortis geeft wat inkijk in zijn eigen cijfers. “Zowel de aanvragen als de productie zijn na zeven maanden gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar”, vertelt woordvoerder Valéry Halloy. “Zo zijn de kredietaanvragen met 45% gedaald, terwijl de nieuwe productie buiten interne herfinancieringen met 47% is afgenomen.”
Toch ook positieve noot
“Op basis van onze cijfers durf ik dan toch te zeggend dat de markt weer op adem lijkt te komen, twee jaar na COVID”, merkt Halloy op. “Het is mogelijk dat de rentestijging die we sinds enkele maanden kennen de kandidaat-kopers ertoe aanzet om niet van hun project af te zien, maar om het uit te stellen, in de hoop op een nieuwe rentedaling of een prijsdaling van de onroerende goederen als de rente op lange termijn op het huidige peil zou blijven. Maar ook al lijkt de stijging van de rente voor woonleningen groot, rekening houdend met de niveaus die we de voorbije jaren gewend waren, toch mogen we niet vergeten dat het duidelijk om een abnormale situatie ging en dat de huidige renteniveaus historisch gezien meer dan aanvaardbaar blijven.”
Tip: Hier vind je de voordeligste woonlening voor uw bouwproject.
- Het kan weer: tot 1% korting op de rente voor uw nieuwe woonlening
- Vlaamse Woonwaarborg niet van start op 1 januari 2025
- Blijven huren of toch kopen?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.