Kwart minder vraag naar hypotheekleningen in 2012
In 2012 werd een daling opgetekend in zowel het aantal aanvragen voor hypothecair krediet (-27,5%) als in het aantal verstrekte hypothecaire kredieten (-34%). Ook het totaalbedrag van de aanvragen (-10%) en dat van toegekende kredieten (-14%) lag een stuk lager dan in 2011. Dat blijkt uit de statistieken die de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) vandaag heeft vrijgegeven.
Enkele dagen geleden gaf KBC al een eigen trendanalyse vrij van de hypothecaire kredieten afgesloten tussen januari en november 2012. Nu zijn dus ook de statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet vrijgegeven. Ook hier zijn een aantal opvallende trends merkbaar die de bevindingen van KBC lijken te bevestigen.
Ten eerste zijn de verstrekte hypothecaire kredieten zowel in aantal als bedrag gedaald met respectievelijk 34% en 14%. Bovendien liep ook het aantal aanvragen met bijna een derde terug. De dalingen worden vooral toegeschreven aan het wegvallen van de fiscale stimuli en de onzekere socio-economische toestand. In totaal werd er echter nog voor 21 miljard euro aan hypothecair krediet toegekend. Nog steeds een goed jaar dus en een stabilisatie na de uitzonderlijke topjaren 2011 en 2010.
Ten tweede werd er vooral in het aantal bouw- en renovatiekredieten een daling opgetekend van respectievelijk 60% en 36%. Ook kredieten voor de aankoop van een woning daalden zowel in aantal (-10%) als in bedrag (-7%).
Daarnaast tekende men in het vierde kwartaal van 2012 ook een daling op in het gemiddelde bedrag van toegekende hypothecaire kredieten. Voor de aankoop van een woning ging het toen om 138.157 euro – toch nog goed voor een stijging van bijna 4% in vergelijking met dezelfde periode in 2011. Ook het gemiddelde bedrag van een krediet voor aankoop én renovatie viel in het vierde kwartaal terug. Met 155.829 euro komt dit neer op een daling van 5,89% in vergelijking met het derde kwartaal, maar een lichte stijging van een luttele 0,15% in vergelijking met dezelfde periode in 2011.
Ten slotte kiest het overgrote merendeel van kredietaanvragers nog steeds voor de vaste rentevoet, maar de variabele rentevoet wint aan terrein. Zo koos tijdens de eerste drie kwartalen van 2012 gemiddeld 85,6% voor een vaste rentevoet, maar in het vierde kwartaal liep dit terug tot 72%.
Vergelijk hier de verschillende hypothecaire leningen of de verschillende verbouwingsleningen
- Lenen 30 jaar voor een woning met energielabel A of op 20 jaar voor een label F of G?
- Iedere bank geeft haar eigen korting voor groene woonlening
- Hoe bekomt u het goedkoopst een woning met energielabel D: kopen of renoveren?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.