Blijven huren of toch kopen?
Huurt u al een tijdje en vraagt u zich af of het moment aangebroken is om een woning te kopen? Dan is dit alles wat u moet weten.
Een eigen woning biedt enkele belangrijke voordelen. Zo stijgt vastgoed op langere termijn doorgaans in waarde. Door te kopen, bouwt u dus vermogen op. Bovendien biedt een eigen woning stabiliteit. U bent ook vrijer om iets aan het pand te veranderen. Bent u overtuigd? Dan is het tijd voor de volgende vraag.
Wat zijn uw financiële mogelijkheden?
Om die te weten te komen, kan u uiteraard aankloppen bij de bank. Maar met enkele vuistregels krijgt u er ook zelf al meer zicht op. U gaat dan bijvoorbeeld na hoeveel u zou kunnen lenen met het bedrag dat u nu maandelijks aan huur spendeert. Bekijk daarnaast ook uw inkomen om in te schatten hoeveel u maximaal kan lenen. Een goede regel is dat u ten hoogste een derde van uw maandinkomen spendeert aan de terugbetaling van krediet.
Hou er rekening mee dat het niet mogelijk is om voor de totale aankoopwaarde van een huis of appartement te lenen, op enkele uitzonderingen na. Het liefst financiert een bank tot 80% - of minder. De rest van het aankoopbedrag moet u zelf op tafel leggen. Daarbovenop komen nog dossier- en schattingskosten bij de bank, naast notariskosten en registratierechten – en natuurlijk de rente die u voor uw lening betaalt.
Laat de zoektocht beginnen
Weet u hoeveel u kan lenen en wat dus uw budget is? Bepaal dan eerst voor uzelf waar u precies naar op zoek bent. Waar wilt u wonen? In welk type huis? Met welke toekomstplannen? Denkt u bijvoorbeeld aan kinderen? Wilt u alleen in het huis wonen of een deel ervan verhuren? Door daarover na te denken, zoekt u efficiënter.
Die zoektocht kan dan echt aanvangen. Ofwel zoekt u zelf op de markt, ofwel gaat u via een makelaar op zoek. De vastgoedmakelaar of verkoper moet u daarbij grondig over het pand informeren. Hebt u het gevoel dat er info ontbreekt, vraag dan zeker door.
Als kandidaat-eigenaar bezoekt u makkelijk tien à twintig panden, voor u een geschikte woning vindt. Bezoek ze samen met een specialist, die goed de staat van een woning kan inschatten.
Hebt u interesse in een woning?
Werkt u via een makelaar? Dan tekent u waarschijnlijk eerst een aankoopbelofte. Daarmee verbindt u er zich als koper toe om het pand tegen een bepaalde prijs te kopen. Aanvaardt de verkoper die prijs, dan is de koop definitief. Op basis van de aankoopbelofte kan de notaris al een notariële akte opstellen.
Is er geen makelaar betrokken, dan ondertekent u eerst een zogenaamd compromis. Dat is een onderhandse verkoopovereenkomst. Die omschrijft het geheel van rechten en plichten van koper en verkoper. Beide partijen moeten het document ondertekenen, waarna het definitief is. Die overeenkomst vormt dan de basis voor de notariële akte.
Op naar de bank
Voor de aankoop van de woning sluit u meestal een hypothecaire lening af, waarbij de bank een hypotheek neemt op het aangekochte pand. Daarmee krijgt de bank het recht om uw vastgoed te verkopen, als u de lening niet volgens de afspraak terugbetaalt.
Ofwel leent u tegen een vaste rentevoet, ofwel tegen een variabele. Met het eerste kiest u voor zekerheid. Een variabele rente volgt de markt. Als de rentevoeten algemeen stijgen, wordt ook uw lening duurder … en omgekeerd. Zo daalt momenteel de gemiddelde rente voor woonleningen. Met een variabele rentevoet profiteert u mee van die evolutie, met een vaste niet.
Tip: vind de voordeligste hypothecaire lening voor uw plannen
Voorbeeld hoe de iFrame eruit ziet:
- Banken kennen meer hypotheekleningen toe
- Waarom zou u een herfinanciering van uw woonlening aanvragen?
- Vlaamse Woonwaarborg niet van start op 1 januari 2025
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.